


Görünüşlerinin çok şirin olduğunu düşündüğüm için uzun zamandır denemek istediğim bu kurabiyeleri nihayet bu akşam denedim. Yapımı çok kolay, görünüşlerinin albenisi oldukça fazla ve kurabiye kısmı çok leziz olsa da yemesi çok zevkli değilmiş.. Yani leziz bir kurabiye yerken, kıtır kıtır şeker yemekten hoşlanmadım açıkçası.. Ama kurabiye hamuru kesinlikle sade olarak veya arasına krema konularak sandviç kurabiye şeklinde denenebilir..

Daha önce tarifini verdiğim levrekle aynı şekilde pişirdim, oldukça lezzetliydiler.. Tarif için buraya bakabilirsiniz..

Tarif Cafe Fernando 'dan.. Yani lezzeti garanti.. Çok az malzemeyle yapılmasına rağmen bereketli, tadı yerinde ve görünümü çok şirin-şık olan bu kurabiyeleri ben çok sevdim.. Fındıklı tatlardan hoşlanıyorsanız gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.

Ekmek yapma makinemi ilk aldığımda sürekli ekmek yapıyordum, bir süre sonra ise sadece hamur mayalama fonksiyonunu kullanmaya başladım. Şimdi tekrar ekmek yapmaya başlamayı ümit ediyorum, aslında toplam 10 dakikamı alıyor malzemeleri hazırlayıp, makineyi çalıştırmak.. Neden bu kadar çok ara verdim bilmiyorum.. Umarım bundan sonra sık sık katkısız, yumuşacık, mis gibi kokan ekmekler yayınlarım..

Tarifi Selin Çağlayan 'a ait bu kurabiyelerin yapımı basit ve orjinal tarifte söylenildiği gibi değişikliklere açık bir kurabiye. Ben fıstıklı yapmayı tercih ettim..Üzerleri biraz çatladı ama tadı gayet güzel oldu.. Ben yarım ölçü denedim ve malzemeleri kendi kullandığım şekilde vereceğim. Bu ölçülerle bir büyük fırın tepsisi kurabiyem oldu.

Bu tarifimi 46. Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği için http://nurmutfakta.blogcu.com/ a gönderiyor, arkadaşıma kolaylıklar diliyorum.
3yumurta
1.5 bardak şeker
1/2 bardak sıvıyağ
2 bardak rendelenmiş havuç
1/2 bardak çekilmiş ceviz, fındık
1 limon kabuğu rendesi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1.5 bardak un
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı muskat rendesi
1/2 limon suyu
1 çay kaşığı karbonat
Yapılışı:
Yumurtaları ve şekeri iyice çırpın, sıvıyağı ekleyip çok az daha çırpın. Un, kabarma tozu, vanilya, tarçın ve muskat rendesini eleyerek ekleyip karıştırın. Rendelenmiş havuçlarınızı ve ceviz/fındığı ekleyip biraz karıştırın. En son yarım limon suyu içine 1 çay kaşığı karbonatı koyun, hemen köpürüyor zaten, o şekilde hamurunuza ilave edin ve biraz daha karıştırın. Daha önceden yağlayıp, galeta unuyla kapladığınız kek kalıbınıza hamuru boşaltın ve yine önceden 175 derecede ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 40 dakika pişirin.
Afiyet olsun..

Bir süre önce yemekbiz mail grubunda görmüştüm bu sosisleri. Tuğba ASÇOLAK 'ın ( paylaşımı için kendisine çok teşekkür ediyorum ) netten alınıp gönderdiği o fotoğrafta sosisler daha küçük kesilmiş, makarnalar sosislerin ortasındaydı, yani sosislerin alt ve üst taraflarından çıkmıştı makarnalar. Benim yapmaya çalıştığım gibi:) göz, burun da yoktu.. Aslında hayalimdeki sosisler çok daha farklıydı, ben şirin olmalarını hayal etmiştim, onlar canavara benzediler.. İsimleri bile hazırdı. Şirin sosisler.. Ne yazık ki olmadı.. Olsun.. Üzerinde çalışıp geliştirilmeye değerler bence..Özellikle çocuklar için..

Limonlu tatları çok seviyorum. Limonun kokusu ve aroması içine girdiği her şeyi değiştirip, son derece lezzetli hale getiriyor bence.. Özellikle salata ve mercimek çorbam bol limonlu olmalı.. Yıllar önce bir gün annemin pişirdiği ve benim tadına bayıldığım mercimek çorbasına bol limon sıkıp kendi zevkime göre hazırlamıştım. Bu kadar çok limonlu çorba nasıl oluyor acaba diye merak edip çorbamdan bir kaşık alan ablam yüzünü buruşturup, çorba mı içiyorsun, limon suyu mu, beüöö demişti:)) Limondan bahsederken birden aklıma geldi:)) Canım ablacığıma buradan kocaman sevgilerimi gönderiyorum..


250 gram un
1 yumurta
75 gram toz şeker
75 gram tereyağı
1 çay kaşığı mahlep
1 küçük paket damla sakızı (3 tane minik sakız var 1 pakette) (1 tatlı kaşığı kadar toz şekerle havanda ezilecek)
1/2 paket instant maya
1/4 bardak ılık su
75 ml süt
1 su bardağı kadar damla çikolata
Yapılışı:
Ben hamuru ekmek yapma makinemde hazırladım, minik muffin kağıtlarına koyup mayalandırdım ve pişirdim. Bunun için makinenin haznesine süt, su, tereyağı ve yumurtayı koyun. Üzerine şeker, mahlep, damla sakızını ilave edin. En son un ve mayayı ekleyip makineyi çalıştırın. Mayalandıktan sonra hamuru alıp içine damla çikolataları ilave edin, kalıplara koyarak 45 dakika kadar yine mayalanmaya bırakın ve 185 derecede önceden ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 15 dakika pişirin. (ben 17 dakika pişirdim)
Afiyet olsun..

Özellikle patates-peynir karışımından oluşan iç malzemesinden dolayı yemeye doyamadığım bir börek ve tarif yine Gülşen Teyze'den..
Malzemeler:
Hamuru İçin:
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya ( yaş maya da olabilir)
Yeterince ılık su
150 gr beyaz peynir
Un , tuz, maya ve ılık suyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru 1 saat kadar mayalandırın. Bu arada patatesleri haşlayıp, peynirle karıştırın. Bu karışımdan, yapılacak börek adedince toplar elde edin. Mayalanan hamurdan parçalar koparıp avuç içinizde biraz açın. İçine patates toplarını koyup kapatın. Hamura tezgâh üzerinde yassı bir şekil verin ve böreklerinizi kızgın yağda kızartın. Kaymakla servis yapabilirsiniz.
NOT: Gardoş hıçın , Karaçay geleneğine göre özellikle arefe günlerinde yapılır ve komşulara ikram edilir.
Afiyet olsun..



























Malzemeler:
3 yumurta (sarı ve beyazları ayrılmış olcak)
3/4 su bardağı sıcak koyu kahve
1 su bardağı şeker
160 gram bitter çikolata
2 yemek kaşığı kakao
1/3 su bardağı un (ben 2/3 kullandım)
1 paket kabartma tozu (tarifte yoktu, ben ne olur ne olmaz diye kullandım)
1 yemek kaşığı limon suyu (ben 2 kaşık kullandım)
Üzeri için:
80 gram bitter çikolata ( sütlü çikolata kullandım)
50 gram beyaz çikolata
2 yemek kaşığı bal (kullanmadım)
2 yemek kaşığı sıvıyağ (daha az kullandım)
Yapılışı:
Şekeri sıcak kahve ile eritin ve küçük parçalara ayırdığınız çikolatanın üzerine dökün. Karıştırarak çikolatayı eritip ılıtın. Ilıyan karışıma yumurta sarılarını tek tek ilave ederek karıştırın, un ,kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek ilave edin. Yumurta aklarını limon suyu ile köpük haline gelinceye kadar çırpın ve fazla sönmemesine dikkat ederek çikolatalı karışıma ilave edin. (katlama yöntemi ile) önceden yağlayıp hazırladığınız kek kalıbınıza dökün ve yine önceden 170 derecede ısıttığınız fırınınızda pişirin. Üzeri için bitter çikolatayı benmari yöntemi ile eritin, az sıcıyağ ilave ederek kekinizin üzerine dökün. Beyaz çikolatayı da aynı şekilde eritin ve yine azıcık sıvıyağ ekleyin. Bitter çikolatanın üzerine aralıklarla dökün ve bir kürdan yardımıyla şekil verin.
Afiyet olsun..

Malzemeler:
1 tane soğan
2 tane biber
400 gram mantar
400 gram kadar tavuk (kuşbaşı doğranmış)
2 tane domates
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı kaşar peyniri
Karabiber
Tuz
Kimyon
Hazırlanışı:
Soğanı ve biberleri ince doğrayarak sıvıyağda kavurup üzerine tavukları ekleyin. Tavuklar bir süre pişince küp şeklinde doğradığınız domatesleri ve kararması için yıkayıp limonlu suda beklettiğiniz ve ince dilimlediğiniz mantarları da ekleyin. Tavuk ve mantarlar piştiğinde baharatları ekleyip fırın tepsinize alın. Rendelenmiş kaşar peynirini yemeğinizin üzerine ekleyin ve önceden ısıttığınız fırınınızda kaşar peyniri eriyip biraz kızarana kadar pişirin. ( benim zamanım olmadığı için kızarmasını bekleyemedim, kaşar peyniri eriyince hemen aldım fırından)
Afiyet olsun..
