Pastamı Chaplin Cafe'nin hazırladığı YE# 50 -ÖNCE GÖZE SONRA DAMAĞA etkinliğine gönderiyor, arkadaşıma kolaylıklar diliyorum..

Pastamı yaparken hazır malzemeler kullandım bu kez.. Genelde pandispanyasını kendim pişirir, kremasını kendim hazırlarım, bu kez işin kolayına kaçtım.. Ama lezzeti çoook güzel oldu.. Pastanın etrafını rulo gofretle kaplama fikri, daha önce bir kaç blogda gördüğümden beri aklımdaydı. Yalnız benim aldığım rulo gofretler yetmedi pastama, ben de eşimi arayıp 2 paket daha almasını istedim. Akşam paketleri açtığımda gördüm ki, gofretlerimizin boyları farklı. Benim aldıklarım daha uzun olduğu için pastamın boyuna onlara göre ayarlamıştım, bu yüzden bu gofretler biraz kısa kaldı.. Ama söylediğim gibi tadını çok beğendik..


Malzemeler:

2 tane iki katlı hazır pastaban
200 gram krema
200 gram bitter çikolata
2 paket krem şanti
1 bardak süt
1 çay bardağı su
1 su bardağı sıcak su
1 paket nescafe
muz
Çok az gıda boyası

Yapılışı:

200 gram kremayı bir kapta kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtıp ocağın altını kapatın. Küçük parçalara ayırdığınız çikolataları ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. 1 bardak sıcak suyla kahveyi hazırlayın. 1 su bardağı soğuk sütle krem şantinizin 1 paketini çırpın. Pastabanızın ilk patını ayarlanabilir çemberinizin içine yerleştirin. Hazırladığınız kahveyi bir fırça yardımıyla pastabana sürerek ıslatın. Üzerine soğumuş olan ganajınızdan sürün. Onun üzerine krem şantiyi sürün ve muz dilimleri yerleştirin. Sırasıyla diğer patları de çembere yerleştirip aynı işlemleri uygulayın. Üst kaplaması için, daha hafif olması için, kalan 1 paket krem şantiyi 1 çay bardağı su ile hazırlayın ve krema sıkma pompası ile süsleyin. (İsterseniz çok az gıda boyası kullanarak üst süslemeyi renklendirebilirsiniz.) Çemberi çıkarıp pastanızın kenarlarına rulo gofretleri yerleştirin..

Afiyet olsun..

Görünüşlerinin çok şirin olduğunu düşündüğüm için uzun zamandır denemek istediğim bu kurabiyeleri nihayet bu akşam denedim. Yapımı çok kolay, görünüşlerinin albenisi oldukça fazla ve kurabiye kısmı çok leziz olsa da yemesi çok zevkli değilmiş.. Yani leziz bir kurabiye yerken, kıtır kıtır şeker yemekten hoşlanmadım açıkçası.. Ama kurabiye hamuru kesinlikle sade olarak veya arasına krema konularak sandviç kurabiye şeklinde denenebilir..
Tarif Pastacı Burcu'dan..

Malzemeler:

1 su bardağı + 1 çay bardağı un
75 gram oda sıcaklığında tereyağı
3 yemek kaşığı şeker
1 yumurta beyazı
2 yemek kaşığı portakal suyu (ben şeftali suyu kullandım)
1 avuçtan fazla renkli şeffaf şeker

Yapılışı:

İlk olarak şeker, yumurta akı ve portakal/şeftali suyunu kaşıkla iyice karıştırın. Sonra tereyağı ve unu ekleyin. (biraz daha un ilave edebilirsiniz, ama ben tam bu ölçülerde kullandım unu, tam geldi.) Hazırladığınız hamuru biraz un serptiğiniz tezgahınızda çok ince olmayacak şekilde açın. Kurabiye kalıpları ile kesin ve kestiğiniz şekilli hamurlarınızın ortasını daha küçük bir kalıpla açın. Hazır olan hamurlarınızı yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize yerleştirin ve ortalarına üçer tane küçük şeker koyun.( orjinal tarifte açtığınız delik koyduğunuz şekerden büyük olsun, eriyen şeker kurabiyelerin dışına taşmasın diye bir not vardı, gerçekten kurabiyeler pişmeden şekerler eriyor, ve kaynamaya başlıyor, soğuyunca öyle görünmüyorlar ama pişerken kabarıyorlar) 175 derecede ısıttığınız fırınınızda 15 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun..

Daha önce tarifini verdiğim levrekle aynı şekilde pişirdim, oldukça lezzetliydiler.. Tarif için buraya bakabilirsiniz..

Afiyet olsun..

Tarif Cafe Fernando 'dan.. Yani lezzeti garanti.. Çok az malzemeyle yapılmasına rağmen bereketli, tadı yerinde ve görünümü çok şirin-şık olan bu kurabiyeleri ben çok sevdim.. Fındıklı tatlardan hoşlanıyorsanız gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.

Malzemeler: (42 adet küçük kurabiye için)

1 su bardağı un

1 su bardağı fındık (1 su bardağı fındığı robotta çekin, 1/2 bardak fındık tozunuz olacaktır diyordu Cenk, ama ben 1 bardak fındığı robotta çekince yine 1 bardak fındık tozum oldu. Miktarlarla oynamak istemediğim için yarısını kullandım)

125 gram oda sıcaklığına gelmiş tereyağı

1/4 bardak şeker


Üzeri için

Çilek ve böğürtlen reçeli

Nutella

Yapılışı:

Rondoda veya havanda toz haline getirdiğiniz 1/2 bardak fındığı ve unu bir kapta karıştırın. Tereyağı ve şekeri mikserle 5 dakika kadar çırpın, un-fındık karışımını yavaş yavaş ilave edin. Hazırladığınız hamuru 30 dakika buzdolabında dinlendirin. (Bundan sonrasında orjinal tarifle benim uyguladığım tarif arasında sayı olarak bir farklılık oluştu. Tarifte 1 çay kaşığı kadar hamur alınarak 25 tane yuvarlak elde edilmesi gerektiği, daha büyük olmamasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilmişti. Benim 1 çay kaşığıyla alıp top haline getirdiğim 42 tane kurabiyem oldu. Çok mu küçük yapıyorum diye tereddüt ettim, ama iyi ki böyle yapmışım, boyutları gayet iyi oldu.) Top haline getirdiğiniz hamurları aralarında 5 cm boşluk kalacak şekilde tepsinize dizin ve küçük parmağınızla ortalarında boşluklar oluşturun. Önceden 175 derecede ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 15 dakika pişirin. (ben 1. tepsiyi 13, 2. tepsiyi 11 dakika pişirdim) Pişen kurabiyeleriniz bir süre soğuduktan sonra, ortalarını istediğiniz çeşit reçel veya nutellayla doldurabilirsiniz.

Afiyet olsun..

Ekmek yapma makinemi ilk aldığımda sürekli ekmek yapıyordum, bir süre sonra ise sadece hamur mayalama fonksiyonunu kullanmaya başladım. Şimdi tekrar ekmek yapmaya başlamayı ümit ediyorum, aslında toplam 10 dakikamı alıyor malzemeleri hazırlayıp, makineyi çalıştırmak.. Neden bu kadar çok ara verdim bilmiyorum.. Umarım bundan sonra sık sık katkısız, yumuşacık, mis gibi kokan ekmekler yayınlarım..
Tarif, makinemin tarif kitapçığına ait, ismi ise şeker yerine pekmez kullanıldığı ve yağ içermediği için kolesterolsüz..
Kullandığım ölçü kapları yine makinenin kendi kapları..
Benim kullandığım ölçü kaplarına göre:
1 cup= 200 ml lik bardak
1 tsp= 1 tatlı kaşığı (silme)
1 tbsp= 1 yemek kaşığı (silme)

Malzemeler:

1, 1/8 cup/bardak ılık su (ben su+süt kullandım)
2 tsp (tatlı kaşığı) tuz
2 tbsp (yemek kaşığı) pekmez
1 tbsp (yemek kaşığı) kekik
3 cup/bardak un
2 tsp (tatlı kaşığı) maya

Yapılışı:

Makinenizin haznesine su, tuz, pekmez ve kekiği koyun. 2 bardak unu eleyerek (sanırım elemezseniz de çok farketmiyor, ama ben yine de eliyorum) ilave edin, sonra mayayı unun üzerine dökün ve kalan 1 bardak unu da eleyin. Ekmek yapma programını çalıştırın ve 3 saat sonra sıcacık ekmeğiniz hazır..

Afiyet olsun..

Tarifi Selin Çağlayan 'a ait bu kurabiyelerin yapımı basit ve orjinal tarifte söylenildiği gibi değişikliklere açık bir kurabiye. Ben fıstıklı yapmayı tercih ettim..Üzerleri biraz çatladı ama tadı gayet güzel oldu.. Ben yarım ölçü denedim ve malzemeleri kendi kullandığım şekilde vereceğim. Bu ölçülerle bir büyük fırın tepsisi kurabiyem oldu.

Malzemeler:

125 gram tereyağı
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı buğday nişastası
1 küçük yumurta
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
5 yemek kaşığı fıstık ( toz şeklinde)
1, 1/4 su bardağı un

Yapılışı:

Oda sıcaklığına gelmiş olan tereyağı, pudra şekeri, nişasta, yumurta, vanilya, fıstık ve kabartma tozunu karıştırıp, azar azar unu ilave edin. Yumuşak, ele yapışmayan bir kıvamda olması gerekiyor hamurunuzun. ( Kullandığınız un miktarı biraz artırmanız ya da azaltmanız gerekebilir bu kıvamı elde edebilmek için ) Hazırladığınız hamurunuzu 15 dakika buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkardığınızda fırınınızı da ısıtmaya başlayın.. Sonra hamurunuzu açarak şekilli kalıplarla kesin ve 175 derecede ısınmış olan fırınınızda 15 dakika kadar pişirin. ( ben 12 dakika pişirdim)

Afiyet olsun..

Bu tarifimi 46. Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği için http://nurmutfakta.blogcu.com/ a gönderiyor, arkadaşıma kolaylıklar diliyorum.
Bir süre önce havuçlu keklere takmış durumdaydım. İçinde havuç ve elma olsun istediğim için bulduğum havuçlu kek tariflerindeki havuç miktarını azaltıp yerine elma rendeleyip koyuyordum. Ama belirtilen süreden çook sonra pişiyordu keklerim, ya da dağılıyordu. Sonra elma rendesinin keki sulandırdığı için böyle olduğunu anladım. Sonraki denemelerimde elma rendesinin suyunu biraz süzüp öyle kullanmaya başladım ve istediğim sonuca ulaştım. Bu havuçlu kek denememde elmam yoktu, sadece havuç kullandım, 40 dakikada gayet güzel pişti. Havuçlu kek seviyorsanız gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.
Tarifi sanırım Pastacı Burcu'nun yaptığı bir keke yapılan yorumlar arasında bulmuştum ama tam emin değilim, nereden aldığımı yazmamışım:( Ben ekstra bir kaç malzeme ekledim ve daha önce yaptığım bir keke yorum yazan sevgili Sibel'in 'ovaleks kullanma, yerine unu koyduktan sonra yarım limon suyu içine 1 çay kaşığı karbonat koymayı dene' tavsiyesine uydum, sonuçtan memnun kaldım, kendisine teşekkür ediyorum..

Malzemeler:

3yumurta

1.5 bardak şeker

1/2 bardak sıvıyağ

2 bardak rendelenmiş havuç

1/2 bardak çekilmiş ceviz, fındık

1 limon kabuğu rendesi

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1.5 bardak un

1 çay kaşığı tarçın

1/2 çay kaşığı muskat rendesi

1/2 limon suyu

1 çay kaşığı karbonat

Yapılışı:

Yumurtaları ve şekeri iyice çırpın, sıvıyağı ekleyip çok az daha çırpın. Un, kabarma tozu, vanilya, tarçın ve muskat rendesini eleyerek ekleyip karıştırın. Rendelenmiş havuçlarınızı ve ceviz/fındığı ekleyip biraz karıştırın. En son yarım limon suyu içine 1 çay kaşığı karbonatı koyun, hemen köpürüyor zaten, o şekilde hamurunuza ilave edin ve biraz daha karıştırın. Daha önceden yağlayıp, galeta unuyla kapladığınız kek kalıbınıza hamuru boşaltın ve yine önceden 175 derecede ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 40 dakika pişirin.

Afiyet olsun..


Bir süre önce yemekbiz mail grubunda görmüştüm bu sosisleri. Tuğba ASÇOLAK 'ın ( paylaşımı için kendisine çok teşekkür ediyorum ) netten alınıp gönderdiği o fotoğrafta sosisler daha küçük kesilmiş, makarnalar sosislerin ortasındaydı, yani sosislerin alt ve üst taraflarından çıkmıştı makarnalar. Benim yapmaya çalıştığım gibi:) göz, burun da yoktu.. Aslında hayalimdeki sosisler çok daha farklıydı, ben şirin olmalarını hayal etmiştim, onlar canavara benzediler.. İsimleri bile hazırdı. Şirin sosisler.. Ne yazık ki olmadı.. Olsun.. Üzerinde çalışıp geliştirilmeye değerler bence..Özellikle çocuklar için..
Bu, çubuklu, makarna saçlı, canavar sosislerimi Fidaneli Pasta Evi'ndeki etkinliğe gönderiyorum..

Malzemeler:

Sosis
Spagetti
Yapılışı:

Sosisleri istediğiniz boyutlarda kesin. Makarnalarınızı sosislerin üst kısmına takarak yerleştirin.. İsterseniz çöp şiş yapar gibi, sosisleri makarnalara geçirebilirsiniz.. Böylece sosisler makarnaların ortasında kalır.. Ya da benim yaptığım gibi yapıp, küçük parçalara kırdığınız makarnalarla göz, burun, kulak, sakal vb. yapabilirsiniz.. Sonrası makarna yapar gibi.. Kaynamış suya koyup yumuşayana kadar pişirin..

Afiyet olsun..

Limonlu tatları çok seviyorum. Limonun kokusu ve aroması içine girdiği her şeyi değiştirip, son derece lezzetli hale getiriyor bence.. Özellikle salata ve mercimek çorbam bol limonlu olmalı.. Yıllar önce bir gün annemin pişirdiği ve benim tadına bayıldığım mercimek çorbasına bol limon sıkıp kendi zevkime göre hazırlamıştım. Bu kadar çok limonlu çorba nasıl oluyor acaba diye merak edip çorbamdan bir kaşık alan ablam yüzünü buruşturup, çorba mı içiyorsun, limon suyu mu, beüöö demişti:)) Limondan bahsederken birden aklıma geldi:)) Canım ablacığıma buradan kocaman sevgilerimi gönderiyorum..
Tarif klasik kek tarifi, gayet sade ve basit. Ben içine fazladan 1 çay kaşığı ovaleks ekledim sadece..

Malzemeler:

3 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 limon kabuğu rendesi
1 limonun suyu
1 çay kaşığı ovaleks
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 su bardağı un

Yapılışı:

Yumurtalar ve şekeri beyaz bir renk alana kadar iyice çırpın. Sıvıyağ, süt, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve ovaleksi ekleyip kısa bir süre daha çırpın. Sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ilave edin ve karıştırın. Önceden 175 derecede ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 45 dakika pişirin. ( İlk kez silikon kalıp kullandım kek yaparken, kalıbı tereyağıyla yağladım ve galeta unu serptim kek hamurunu içine dökmeden, kek çok kolay bir şekilde çıktı)
Afiyet olsun..

Daha önce pek çok kez severek yapıp misafirlerime ikram ettiğim bu tartı bu kez kestane şekerli ve bitter ganajlı yaptım. Çikolata ve kestane şekerine bayılan birisi olarak tadını çoook beğendim. Tart tarifi sevgili Yetur'dan. Kestane şekeri ve ganajı kullanma fikri ise Cafe Fernando'dan.. Her ikisine de çok teşekkür ediyorum..

Malzemeler:
Tart hamuru için:

2 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kakao
1 limon kabuğu rendesi
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2.5 çay bardağı un

Dolgusu için:
1 kutu krema
160 gram bitter çikolata
300 gram kadar kestane şekeri (süzülmüş)

Üzeri için:
Ceviz
Kestane şekeri
Çekilmiş fındık

Yapılışı:

İlk olarak bitter ganajı hazırlayın ki tartınız pişip soğuyana kadar o da kıvamını bulsun. Bunun için kremayı ocağın üzerine alın, kaynama noktasına gelince ocağın altını kapatıp çikolatayı küçük parçalar halinde kremaya ekleyin, homojen bir görüntü elde edene kadar karıştırıp, kullanacağınız zamana kadar bir kenara alın.
Tart hamurunu hazırlamak için yumurta ve şekeri iyice çırpıp süt ve sıvıyağ ve limon kabuğu rendesini ekleyin. Kısa bir süre daha çırpıp kakao, un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edin. Çok az karıştırın ve hamuru yağladığınız tart kalıbınıza dökün. (ortası yüksek, kenarları çukur olan ) 170 derecede ısıttığınız fırınınızda 15 - 20 dakika kadar pişirin. Tartınız soğurken süzdüğünüz kestane şekerlerini rondoda çekin. Tartınız soğuduğunda, orta kısmına çektiğiniz kestane şekerlerini döşeyin ve üzerine kıvamını bulmuş, akışkanlığı azalmış olan ganajınızı dökün. Bir süre bu şekilde bekletin ve ganaj biraz daha koyulaşsın. Sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Ben bütün kestane şekeri, ceviz ve çekilmiş fındık kullandım.
Afiyet olsun..
Mayalı hamurları çok severim.. Hem bir şeyler yapmayı, hem de yemeyi:) Tatlı, tuzlu farketmez, her şekline bayılırım.. Bu kekler de gerçekten çok hoşuma gitti.. Yumuşacık, içi çikolatalı.. Kendimi tutmasam bir defada 4-5 tane yiyebilirim sanırım:) Mayalı tatları seviyorsanız kesinlikle tavsiye edebilirim.. Paskalya çöreğine süt ve kuru meyve (ben damla çikolata kullandım) eklenerek yapılıyor kekimiz..Tarif sahibi Miss Çilek.. Tarif için çok teşekkür ediyorum..
Bu tarifimi Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 45. hafta evsahipliğini yapan Nihal'in Mutfağı'na gönderiyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler: (Ben 1/4 ölçü yaptım, 10 tane küçük kekim oldu.. Kendi yaptığım ölçüleri veriyorum)

250 gram un

1 yumurta

75 gram toz şeker

75 gram tereyağı

1 çay kaşığı mahlep

1 küçük paket damla sakızı (3 tane minik sakız var 1 pakette) (1 tatlı kaşığı kadar toz şekerle havanda ezilecek)

1/2 paket instant maya

1/4 bardak ılık su

75 ml süt

1 su bardağı kadar damla çikolata

Yapılışı:

Ben hamuru ekmek yapma makinemde hazırladım, minik muffin kağıtlarına koyup mayalandırdım ve pişirdim. Bunun için makinenin haznesine süt, su, tereyağı ve yumurtayı koyun. Üzerine şeker, mahlep, damla sakızını ilave edin. En son un ve mayayı ekleyip makineyi çalıştırın. Mayalandıktan sonra hamuru alıp içine damla çikolataları ilave edin, kalıplara koyarak 45 dakika kadar yine mayalanmaya bırakın ve 185 derecede önceden ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 15 dakika pişirin. (ben 17 dakika pişirdim)

Afiyet olsun..

Özellikle patates-peynir karışımından oluşan iç malzemesinden dolayı yemeye doyamadığım bir börek ve tarif yine Gülşen Teyze'den..

Malzemeler:

Hamuru İçin:

5 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket instant maya ( yaş maya da olabilir)

Yeterince ılık su

İç Malzemesi:

5 adet patates

150 gr beyaz peynir

Kızartmak İçin:

2 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

Un , tuz, maya ve ılık suyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru 1 saat kadar mayalandırın. Bu arada patatesleri haşlayıp, peynirle karıştırın. Bu karışımdan, yapılacak börek adedince toplar elde edin. Mayalanan hamurdan parçalar koparıp avuç içinizde biraz açın. İçine patates toplarını koyup kapatın. Hamura tezgâh üzerinde yassı bir şekil verin ve böreklerinizi kızgın yağda kızartın. Kaymakla servis yapabilirsiniz.

NOT: Gardoş hıçın , Karaçay geleneğine göre özellikle arefe günlerinde yapılır ve komşulara ikram edilir.

Afiyet olsun..

Tarifini Pastacı Burcu 'dan aldığım muffinler çok lezzetli oldular. Sadece şekeri biraz fazla gibi geldi bana, bir daha yaptığımda şeker miktarını biraz azaltacağım. Bunun dışında kesinlikle tavsiye edebileceğim bir tarif..

Malzemeler: (17 tane muffin için)
2 yumurta
4 kahve fincanı şeker (okuduğum yorumlar doğrultusunda ben 3 fincan toz şeker, 1 fincan pudra şekeri kullandım)
2 kahve fincanı sıvı yağ (mısır özü tavsiye edildiği için mısır özü kullandım)
2 kahve fincanı yoğurt
6 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya (ben ekledim)
3 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı damla çikolata

Yapılışı:
Yumurtalarla şekeri iyice çırpın, sıvıyağ ve yoğurdu ekleyerek 1 dakika daha çırpın. Damla çikolata hariç diğer kuru malzemeleri eleyerek ekleyin ve biraz daha çırpın. En son damla çikolataları da ekleyin ve tahta bir kaşıkla karıştırın. Karışımı muffin kağıtlarına paylaştırın, isterseniz bu aşamada üzerlerine biraz damla çikolata serpiştirin ve önceden 170 derecede ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 20 dakika pişirin..
Afiyet olsun..



Geçen hafta söylediğim gibi haftasonu köye gidip pekmez yaptık. Aslında biz pazar günü gidecektik ama cumartesi akşamı ani bir kararla saat 22:30 gibi yola koyulduk.. Gittiğimizde üzümler toplanmış, şıralar hazırlanmış, kazanlarda kaynıyordu. Ben o aşamadan itibaren fotoğraf çekmeye başladım, ama, ertesi gün tekrar üzüm toplanıp aynı işlemler yapıldığı için baştan itibaren çektim fotoğrafları.. Bu yüzden koyduğum fotoğrafların bir kısmı geceye, bir kısmı gündüze ait.. Daha önceki senelerde pekmezin yapım aşamalarını görmemiştim, sadece yapılmış, soğumuş pekmezler şişelere konulurken izlemiştim. Ama bu kez neredeyse tüm aşamalarını öğrendim. Çok zahmetli ve uzuuun bir süreç.. Babam, eşimin kuzeni, eniştesi tüm gece uyumamış, annemler de sabaha karşı yatabilmişler.. Yorucu olmasına rağmen bence çok güzeldi.
Toplanan üzümler çuvallara konulup, römork üzerine serilen büyük poşetin üzerine yerleştirildi.
Üzüm çiğnemek için alınan çizmeler giyildi..
Üzümler çiğnendi....
Çiğnendi...
Bir çuval tam 20 dakika boyunca çiğnendi..
Üzüm şırası poşetten kazanlara döküldü..
Kazandaki şıra süzülerek başka kazana aktarıldı..
Toprak kazılarak uzunca bir çukur oluşturuldu, orada yakılan ateş üzerine, süzülen şıra kazanı yerleştirildi.. İçine beyaz toprak atıldı..
Kaynamaya başlayan şıralar taşmasın diye başında beklendi..

Kabaran köpüklerin taşmasını engellemek için karıştırıldı..
Büyük kevgirlerle havalanması sağlandı..

Olduğuna karar verilince ateşten alınıp, soğuması ve toprağın tabana çökmesi beklendi.. Ateşten alınınca hemen içine 3 litre şıra, 1 litre su eklendi..
Bu sürenin sonunda dinlenen şıra kazandan, daha yayvan başka kazana aktarıldı..
Ve yine kaynamaya bırakıldı..Taşmaması için yine büyük kevgirlerle havalandırıldı..
Pekmez experimiz kontrol etti:)
Üzerindeki köpükler sarardığı zaman pekmez olmuş demekmiş..( sanırım 4-5 saat kaynaması gerekiyormuş bu duruma gelmesi için..)
Eşim ve babam soğuması için kenara alınan pekmezin koyuluğunu pekmez ölçer(?) le kontrol etti.. Veee pekmezimiz hazır..
Pekmez yapımında çoook sevdiğimiz dedemiz ve anneannemiz de yanımızdaydı..
Tabi yemek de lazım di mi:) Oğlum ve annem gözleme yapmak için hamur yoğurdu..
Sevinç Yengemiz iç malzemelerini hazırladı..
Ve hep birlikte gözlemeler pişirildi..
Çook lezzetliydi gözlemeler..

Çikolata Fabrikası adlı kitaptan denediğim bir tarif.. Keki iki hatta üç pata ayırıp arasına krema koysaydım eminim çok daha güzel olcaktı. Kekin tadı ve dokusunu çok beğendim, fakat küçük bir kalıp kullandığım için çok yüksek olduğundan pasta değil de kremalı kek gibiydi. Bir daha yaptığımda yine aynı boy kalıpla, az önce de söylediğim gibi kremalı olarak deneyeceğim.

Malzemeler:
3 yumurta (sarı ve beyazları ayrılmış olcak)
3/4 su bardağı sıcak koyu kahve
1 su bardağı şeker
160 gram bitter çikolata
2 yemek kaşığı kakao
1/3 su bardağı un (ben 2/3 kullandım)
1 paket kabartma tozu (tarifte yoktu, ben ne olur ne olmaz diye kullandım)
1 yemek kaşığı limon suyu (ben 2 kaşık kullandım)

Üzeri için:
80 gram bitter çikolata ( sütlü çikolata kullandım)
50 gram beyaz çikolata
2 yemek kaşığı bal (kullanmadım)
2 yemek kaşığı sıvıyağ (daha az kullandım)

Yapılışı:

Şekeri sıcak kahve ile eritin ve küçük parçalara ayırdığınız çikolatanın üzerine dökün. Karıştırarak çikolatayı eritip ılıtın. Ilıyan karışıma yumurta sarılarını tek tek ilave ederek karıştırın, un ,kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek ilave edin. Yumurta aklarını limon suyu ile köpük haline gelinceye kadar çırpın ve fazla sönmemesine dikkat ederek çikolatalı karışıma ilave edin. (katlama yöntemi ile) önceden yağlayıp hazırladığınız kek kalıbınıza dökün ve yine önceden 170 derecede ısıttığınız fırınınızda pişirin. Üzeri için bitter çikolatayı benmari yöntemi ile eritin, az sıcıyağ ilave ederek kekinizin üzerine dökün. Beyaz çikolatayı da aynı şekilde eritin ve yine azıcık sıvıyağ ekleyin. Bitter çikolatanın üzerine aralıklarla dökün ve bir kürdan yardımıyla şekil verin.

Afiyet olsun..
Çok severek yediğimiz bir yemek.. Aslında görünümü çok daha güzel ama bu kez servis tabağına aceleyle koyup, fotoğrafını da aceleyle çekince istediğim görüntüyü yakalayamadım.. Tadı çok güzel olduğu için arşivimde bulunsun istedim.. Tarif portakal ağacı' ndan.. Ben yarım ölçü yaptı, küçük dikdörtgen borcama tam geldi.. Ben kendi kullandığım ölçüleri vereceğim..

Malzemeler:

1 tane soğan

2 tane biber

400 gram mantar

400 gram kadar tavuk (kuşbaşı doğranmış)

2 tane domates

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 su bardağı kaşar peyniri

Karabiber

Tuz

Kimyon

Hazırlanışı:

Soğanı ve biberleri ince doğrayarak sıvıyağda kavurup üzerine tavukları ekleyin. Tavuklar bir süre pişince küp şeklinde doğradığınız domatesleri ve kararması için yıkayıp limonlu suda beklettiğiniz ve ince dilimlediğiniz mantarları da ekleyin. Tavuk ve mantarlar piştiğinde baharatları ekleyip fırın tepsinize alın. Rendelenmiş kaşar peynirini yemeğinizin üzerine ekleyin ve önceden ısıttığınız fırınınızda kaşar peyniri eriyip biraz kızarana kadar pişirin. ( benim zamanım olmadığı için kızarmasını bekleyemedim, kaşar peyniri eriyince hemen aldım fırından)

Afiyet olsun..

Bu muhteşem lezzete sahip börek Et Hıçın'ın kardeşi.. Sadece iç malzemesi farklı.. Kıyma yerine ıspanak ve peynir karışımı kullanılıyor.. Gerçekten inanılmaz bir tadı var..
Et Hıçın ile hazırlanışı aynı olduğu için sizi oraya yönlendiriyorum. Buyrun efendim..
Afiyet olsun..