ET HIÇIN (KIYMALI BÖREK)


Şimdi bu böreği nasıl anlatsam ki ben?? Hayatımda yediğim enn güzel börek desem abartmış olmam sanırım.. O kadar lezzetli ki, kocamaan bir dilimi rahatlıkla bitirebiliyorum.. Gülşen teyzenin sanırım en gözde klasiği bu börek.. Tekrar teşekkürlerimi sunuyorum..
Malzemeler:

Hamuru İçin:

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı su
6 su bardağı un
1 yemek kaşığı (silme) tuz

İç Harcı için:

750 gr kıyma
2 adet orta boy soğan
1 adet küçük patates
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı su

Hamurun Üstüne Sürmek İçin:

250 gr eritilmiş tereyağı

Yapılışı:

Öncelikle iç harcını hazırlayın. Bunun için soğan , patates ve sarımsakları robotta çekiln. Bir tencereye koyup üzerine kıyma, tuz, baharatlar ve suyu ekleyerek 15 -20 dk pişirin.
Diğer yandan tüm hamur malzemeleriyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru iki parçaya ayırın. ( Birisi birazcık büyük olsun) Önce büyük olan hamuru oklavayla açın. ( Yufka kadar ince olmayacak.) Üstüne tereyağı sürün. Hamuru ikiye katlayarak yağın eşit şekilde yayılmasını sağlayın. Açtığınız hamuru rulo yapıp kendi etrafında yuvarlayın. Bir tabağa koyarak buzluğa kaldırın. Diğer hamur için de aynı işlemleri tekrarlayın. İkinci hamuru buzluğa koyarken diğer hamuru alın ve oklavayla tepsiden biraz büyükçe açın.
Açılan hamuru kenarlardan taşacak şekilde tepsiye koyun. Hazırladığınız iç harcını dökün. Diğer hamuru da açın ve tepsiye koyun. Tepsinin kenarından taşan hamurları oklava yardımıyla kesin.
Tepsinin kenarındaki hamurlari içe doğru burgu şeklinde yapıştırın. Hamurun ortasına küçük bir delik açın. Kalan tereyağını hamurun üstüne sürün. Böreğinizi 200 derecede kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkınca üzerine su serpin ve örtün, yumuşayana kadar bekledikten sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun..


6 yorum:

Adsız dedi ki...
29 Ocak 2011 21:30

kıymalı börek değil lütfen türkçeye çevirmeye çalışmayınız sadece hıçın yada et hıçınnn

Adsız dedi ki...
6 Şubat 2011 19:58

Elinize sağlık, bu en sevdiğim yemeğin tarifini eklemişsiniz ama bildiğim kadarıyla hıçının eti önceden pişirilmez çiğ olarak konur. Ayrıca kolay olduğu için yaygın olarak kıyma kullanılmakla birlikte asıl hıçın kemiksiz parça etin tahta üstünde satırla dövülmesi yöntemiyle hazırlanır.
Tüm tarifleriniz için herkese afiyetler dilerim.

Adsız dedi ki...
17 Eylül 2011 14:30

Bir karaçaylı olarak tarif için teşekkürler...

Adsız dedi ki...
17 Şubat 2012 16:42

karaçaylının ana yemeği

kockar dedi ki...
25 Mart 2013 15:53

Bu tarifte bazı eksiklikler ve hatalar var:

1. Et Hıçın kıyma ile yapılmaz... Et elde iki bıçakla çekilerek yapılır... Orijinal lezzeti sağlamak için bu gereklidir...
2. Tarif içerisinde iç harcın en önemli baharatı olan Kimyon eksik...

Afiyet olsun

M. Tekin KOÇKAR

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...
7 Kasım 2013 09:52

sitenizdeki tariflerinizi gezdim, özellikle bu tarif çok dikkatimi çekti, orjinal ve güzel bir yemek, ellerinize sağlık

Yorum Gönder