LİBİJE BASTA



“Libije Basta” aslında Çerkezlere ait bir yemek.İsmi de “Şipsi Basta”. Ama Karaçaylar tarafından da oldukça sevilen ve sık yapılan çok lezzetli bir yemek.

Bu başlangıç canım ablam tarafından yazıldı. Tarif ve fotoğraflar da O'na ait. Tatil için gittiği Konya'da sağolsun 5_6 tarifi fotoğraflarıyla birlikte göndermiş. E tabi birazcık ben de sıkıştırdım tarif istiyorum diye :) Çook teşekkür ediyorum ablacım. Fotoğrafları o çekti ama yemekler onun kadar benim de çok sevdiğim, kayınvalidesi Gülşen teyze tarafından yapıldı. O na da ne kadar teşekkür etsem azdır. Gülşen teyze çok marifetli, çok pratik bir insandır. Öyle güzel yemekler, börekler yapar ki, insan yemeye doyamaz. Ben Denizli'deyim onlar Konya'da oturuyor ve uzun süredir görüşemedik, ama daha önce Konya'ya gittiğimde Libije Basta'yı tatma fırsatım olmuştu. Zaten sağolsun her gittiğimizde değişik ve çok lezzetli şeyler hazırlar.. Değişik diyorum, çünkü Gülşen Teyzeler Karaçay ve kendilerine ait birbirinden leziz yemekleri var. Sırasıyla ben de elimdeki bu leziz tarifleri size sunmaya çalışacağım.

( Bu arada Fevzi Amca'ya ve maille fotoğrafları gönderen 2. abim Gökhan Abi'ye de selamlarımı gönderiyorum. Ve tabi canlarım Özge ve Ece'yi de kocaman öpüyorum. Canlar sizi çok özledim:( )

İşte tarifimiz için gerekli malzemeler:

Çorbası İçin:

1 adet tavuk göğsü

1 adet but

2 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı tuz

1 su bardağı un

Pilavı İçin:

1 su bardağı bulgur

2 su bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri İçin:

Tereyağı

Kırmızı biber

1 kaşık salça

Yapılışı:

Tavuk etleri ve sarımsakları tuz iavesiyle düdüklü tencerede haşlayın. Haşlandıktan sonra etler çıkarıp küçük parçalara ayırın. Tencerede kalan su kaynamaya devam ederken içineyı 1 su bardağı suyla karıştırılan 1 su bardağı unu dökün. Un kokusu gidene kadar pişirin. Ocaktan indirmeden 5 dk önce içine parçalanan tavuk etlerini atın ve birlikte kaynatın.

Başka bir tencereye bulgur,tuz ve suyu koyun, hafif sulu kalana kadar pişirin. Ocaktan indirince kaşık yardımıyla iyice ezin.

Servis tabağının yarısına pişirilen bulgur , yarısına da tavuk çorbasını koyun. Çorbanın üstüne kızdırılmış biberli , salçalı tereyağı gezdirin. (Pilav ve çorba birlikte kaşığa alınarak yeniyor. )

Afiyet olsun..


5 yorum:

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...
28 Ağustos 2009 09:32

Ben de Çerkez sayılırım.Çok lezzetli görünüyor.Elinize sağlık:)

yasemincelezzetler dedi ki...
28 Ağustos 2009 14:55

Teşekkür ederim. Ben de ablam sayesinde Çerkez yemeklerini tatma fırsatı buluyorum ve bu konuda kendimi çok şanslı buluyorum.

hdidem95 dedi ki...
29 Ağustos 2009 00:10

ben ilk defa duydum çok değişik geldi ama görüntü çok güzel ellerine sağlık canım sevgiler

yasemincelezzetler dedi ki...
29 Ağustos 2009 03:53

teşekkürler..haklısın,ilk kez gördüğümde bana da çok değişik gelmişti:)

yasemincelezzetler dedi ki...
29 Ağustos 2009 03:54

teşekkürler..haklısın bana da ilk gördüğümde çok değişik gelmişti.

Yorum Gönder