Şubat ayında kayınvalidem rahatsızlanmıştı, biz de oğluma bakması için annemi çağırmıştık Afyon'dan. Sağolsun bizi kırmayıp geldi ve 3 hafta bizimle kaldı. İşte bu yumuşacık, nefis poğaçaları o geldiğinde yapmıştık. Özellikle mayalı hamur işlerinde anneciğimin ve canım teyzemin üstüne kimseyi tanımam.Yaptıkları her şey -tabi damak tadı ve alışkanlıkla alakalı- inanılmaz lezzetli gelir bana. Yaptıkları pek çok şey tamamen göz kararıdır, evde bulunan malzemelere göre değişiklik gösterebilir ama sonuç hep süperdir..
Aslında uzun bir süredir annemin tariflerini yayınlamayı çok istiyordum, bize geldiğinde de bu fırsatı yakaladığım için çok sevinmiştim ama o kadar çabuk geçti ki zaman, ben sadece bu poğaçaları yaparken fotoğraf çekebildimL (itiraf ediyorum; yaptığı o leziz kabak tatlısını bol tahin sosuyla yemekten fotoğraf çekmek aklıma gelmedi..)
Halbuki o kadar çok şey yaptı ki.. İnsan uzakta olunca annesinin tarhana çorbasından sarmasına kadar her şeyini öyle özlüyor ki, yanında olunca her şeyi onun elinden yemek istiyor. Her yemekle çocukluğumuzu mu hatırlıyoruz ne.. Sanırım ben yine annemi çoook özledimL
Malzemeler:
2 yumurta
1 bardak ılık süt
1 bardak yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 paketten az yaş maya
un
hamurun arasına sürmek için eritilmiş tereyağı
iç malzemesi için:
peynir(kaşar peyniri ve beyaz peynir)
haşlanmış mercimek (tuz, karabiber ve az kırmızı biber eklenmiş)
sıvıyağla inceltilmiş çekilmiş haşhaş
İlk bezeyi alıp biraz unla çok ince olmayacak şekilde elinizle açın. Açtığınız hamurun üzerine eritilmiş tereyağı sürün ve rulo yapın. Yaptığınız ruloyu eşit parçalara kesin. Diğer 2 beze için de aynı işlemleri tekrarlayın. Daha sonra kestiğiniz parçaları açarak içine hazırladığınız iç
Fırın tepsisine yerleştirip üzerine yumurta sarısı sürün. (Biz peynirli olarak hazırladıklarımızda haşhaş kullanmadık. Mercimekli olanları hazırlarken, iç malzemesini koymadan önce hamura biraz çekilmiş haşhaş sürdük, şekil verdikten sonra üzeri için de yumurta yerine yine haşhaş kullandık.)
En az 30 dakika da tepside mayalanmasını bekleyip önceden 180 derecede ısıttığınız fırınınızda pişirin..
Afiyet olsun..
Farklı ölçüler kullanarak olsa da hemen herkesin yaptığı, hafif ve çok leziz bir tatlı irmik tatlısı.. Benim de sevdiğim ve sık sık yaptığım bu tatlıyı bu kez krema kullanarak denedim ve gerçekten çok hoşuma giden bir tat çıktı ortaya.. Yapımının pratikliği ve garanti tadıyla, özellikle ani misafirleriniz için kurtarıcı ve şık sunumlu bir tarif..
Tarifimi 54. Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği için http://hayattanazicik.blogspot.com/ a gönderiyor ve arkadaşıma kolaylıklar diliyorum..
Dünyanın En Güzel Tatlıları kitabından, görünüşüyle çok hoşuma giden bir tarif.. Görünüşü güzel, tadı hoş bir kek..Yalnız yaparken aklımda nasıl bir şey canlandırdıysam; yedikten sonra 'ee, normal bir kek işte' dediğim bir kek oldu. Bunda umduğum yumuşaklığı bulamamış olmam da bir etken tabi ki.. Sanırım pandispanyayı biraz fazla pişirdim.. Bir de kremasında eritilmiş çikolata, ya da nutella falan olsa bence çok daha lezzetli bir kek olurdu..
Eşimin en sevdiği tatlıdır künefe.. Normalde tatlıyla arası yoktur ama künefe deyince işler değişir.. Bunun içindir ki Hataylı bir arkadaşına kadayıf ve künefe peyniri siparişi vermiş, ben de doğum gününde pasta yerine künefe yaptım gelen malzemeyle:) Tadı için 10 üzerinden 10 aldım ama görünüşü için 8 puan.. Tamamen haklı, çünkü çevirirken birazcık dağılmıştı..