Verdiğim 2 yıldan fazla aradan sonra, dün bu kurabiyeleri yapınca bloga eklemek istedim nedense.. Daha önce başka bir tarifle denemiştim bu tarz bir kurabiyeyi.Ancak sonuç hiç beklediğim gibi olmamıştı. Bu kez de yapım aşamasında bazı problemler yaşadım ama sonuç bence gayet güzel oldu..Dışı hafif çıtır, içi ise kekle kurabiye arası bir yumuşaklıkta, bol çikolata kokulu, oldukça lezzetli...
Tarifi    http://yesilkivi.com/?p=2199 adresinden aldım (kendisine çok teşekkür ediyorum) ve aynen uyguladım..Sayılır:) Özellikle belirtilen püf noktalarına uymaya çalıştım, bu önemli noktaları size de aynen aktarıyorum ve hatta yumurta noktasında bir şanssızlık yaşadığım için onu da ayrı bir madde olarak belirtmek istiyorum.

İlk olarak kullanılacak yumurtaların büyük boy olması gerekiyor.  Buna mümkün olduğunca dikkat etmeye çalışın çünkü benim büyük boy olduğunu zannettiğim yumurtalarım orta boymuş ve ben bunu ancak çok koyu kıvamlı olan kurabiye hamurumun mikserimi bozmasından sonra hatırladım.

İkinci önemli nokta kullanacağınız çikolatanın kakao oranının %70 olması. Aksini denemediğim için farklı çikolata kullanımının nasıl bir sonuç meydana getirebileceğini bilmiyorum ama sütlü çikolata kullanımında şeker miktarının azaltılması gerekebilir diye tahmin ediyorum.

Bir diğer dikkat gerektiren husus da, hazırlanan kurabiye hamurunun üzeri kapalı olarak buzdolabında en az 3 saat en fazla 1 gece bekletilmesi. Ben 1 gece beklettim.

Son önemli nokta olarak belirtilen durum ise pişme süresiydi. 10 dakikayı geçmemesi gerektiği belirtilen pişme süresine ben 2 dakika daha ekledim, çünkü kurabiyelerime biraz büyük ( her biri 30-32 gram) şekil verdiğimi düşünüyordum.Sonuç olarak12 dakika pişen kurabiyelerim bence tam kıvamındaydı.

Malzemeler:    


  1. 225 gram %70 kako içeren bitter çikolata   
  2. 60 gram tereyağı
  3. 2 büyük boy yumurta
  4. 100 gram şeker
  5. 225 gram un
  6. 1 paket vanilya
  7. 1 çay kaşığı kabartma tozu
  8. 1 fiske tuz     

Üzeri için:

  1. Toz şeker
  2. Pudra şekeri
Yapılışı:
  • İlk olarak çikolataları parçalara ayırın ve hafif derin porselen veya cam bir kaseye alın, üzerine tereyağı ilave edip kaynayan kettle/çaydanlığın üzerine koyun, bırakın beraber erisinler..Eridikten sonra biraz soğuması için bir kenara alın.
  • Büyük boy yumurtalarınızı ve şekeri mikserle, beyazlaşıp kabarıncaya kadar çırpın.
  • Ilınmış olan çikolatayı çırpılan yumurtalara ekleyip azıcık daha çırpın.
  • Sonra un, tuz, vanilya ve kabartma tozunu ilave edip çok az karıştırın ve üzerini kapatarak buzdolabına yerleştirin.( İşte bu aşamada benim hamurum, kek hamuru kıvamından birazcık daha koyu olmak yerine mikserimin çeviremeyip, benim zorlamamla nihayet bozulmasına sebep olacak kadar  katıydı. Buna, yumurtaların orta boy olmasının yanı sıra çikolata- tereyağı karışımını biraz fazla bekletip karışımın katılaşmaya başlamış olması da sebep oldu sanırım.Bu yüzden biraz süt ekleyerek daha akışkan bir hamur elde etmeye çalıştım.)
  • En az 3 saat olmak üzere buzdolabında bekletin.
  • Bir kaba toz şeker, bir kaba pudra şekeri koyun ve buzdolabından çıkarın.
  • Katılaşmış olan hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın, önce toz şekere,ardından pudra şekerine bulayın ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize yerleştirin. ( eşit boy takıntım olduğundan ben hamurları tartarak yuvarladım, 30-32 gramdan 24 tane tane kurabiyem oldu.)
  • Önceden 180 derecede ısıttığınız fırınınızda 10 dakika pişirin.
          Afiyet olsun....