Tarifini Portakal Ağacı'ndan aldığım nefis bir pasta, aslında tarifin adı 'tatlı' olarak geçiyor ama bence tatlıdan çok bir pasta.. Tarif hakkında okuduğum yorumlar o kadar güzeldi ki, mutlaka denemeliyim dedim ve iyi ki denemişim, tadını gerçekten çok beğendim. Bence mutlaka en az bir gün önceden yapılıp buzdolabında bekletilmeli, çünkü ikinci gün tadı çok daha güzeldi, ve üçüncü gün bile tadını koruyordu. Özellikle misafirler için önceden yapılabilir, böylece son günün o telaşı biraz da olsa azaltılabilir.

Tarifi 50. Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği için sevgili Nurşen'e gönderiyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler:

Kek için:

6 adet kuru incir, suda ıslatılmış, ufak doğranmış

3 yumurta

1 su bardağı şeker

1 su bardağı ceviz içi

1 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

Şerbeti için:

1,5 su bardağı su

1 yemek kaşığı nescafe

Yarım su bardağı toz şeker

Muhallebi için:

2 yemek kaşığı nişasta

2 yemek kaşığı un

3 su bardağı süt

5 yemek kaşığı toz şeker

1 yemek kaşığı tereyağı

1 poşet toz krem şanti


Yapılışı:

Keki hazırlamak için önce incirleri küçük küpler halinde kesin ve ılık suda bekletin. Sonra yumurtalar ve şekeri iyice çırpın, un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edip biraz karıştırın, en son ceviz içi ve dibe çökmemesi için unlayarak incirleri ekleyin ve biraz daha karıştırın. Hazır olan karışımı yağlanmış kare borcama alın ve önceden 160 derecede ısınmış fırınınızda yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

Kekiniz pişerken krem şanti ve tereyağı hariç tüm malzemeleri karıştırarak muhallebiyi hazırlayın. (benim muhallebim biraz sorunlu oldu, içindeki unlar topaklaştı ve blender kullanmak zorunda kaldım, piştiğinde biraz fazla sulu gibi görünüyordu ama krem şantiyi ekleyip bekleyince kıvamı düzeldi). Ocaktan almadan hemen önce tereyağını ekleyin ve karıştırın, ocaktan aldıktan 5 dakika sonra toz krem şantiyi ekleyip çırpın.

Kekiniz fırından çıktıktan 5 dakika sonra su, nescafe ve şekeri karıştırarak kekin üzerine dökün. 5 dakika daha bekleyip muhallebiyi de üzerine yayın ve en az 2-3 saat buzdolabında beklettikten sonra servisini yapın..

Afiyet olsun..


Bu tarif canım kuzenim Emineme ait, kurabiyeyi arkadaşının nişanında yemiş ve çok beğenmiş, tadından içindeki malzemeleri tahmin edip yapmış ve ortaya çok lezzetli bir kurabiye çıkmış.O da tarifini Alime'nin etkinliğine göndermek istedi. Ben de seve seve yayımlıyor ve etkinliğe gönderiyorum tarifi..


Malzemeler.


125 gram margarin (oda sıcaklığında)

1 yumurta

1/2 su bardağı pudra şekeri

1/2 su bardağı mısır nişastası

2 su bardağı un (gerekirse biraz daha ilave edilebilir)

1/2 paket kabartma tozu

1 paket vanilya


Üzeri için:

100 gram bitter çikolata (benmari usulü eritilecek)

1 avuç kadar fındık ( benmari usulü eritilecek)1 avuç kadar fındık


Yapılışı:


Tüm malzemeleri kullanarak hamurunuzu oluşturun ve oval şekil vererEk tepsinize yerleştirin. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırınınızda 20/25 dakika kadar pişirip soğumaya bırakın. Daha sonra erimiş çikolatayla kaplayın ve fındığa bulayın. Bu aşamada kurabiyenin sadece yarısını da çikolatayla kaplayabilirsiniz. Eminemin tabiriyle içindeki nişasta, çikolata ve fındık süper bir lezzet oluşturuyor..


Afiyet olsun..

Bir Dilim Bir Tutam adresinde gördüğüm an kesinlikle denemeliyim dediğim bir kek.. Görünüşüne bayıldım, tam değişik bir sunum arayanlara göre.. Pandispanyası da söylediği gibi yumuşacık.. Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler:

3 yumurta
75 gram şeker
25 gram nişasta ( 1 tepeleme yemek kaşığı )
25 gram un ( 1 tepeleme yemek kaşığı )
100 gram ince çekilmiş badem

Üzeri için:

150 gram pudra şekeri
200 gram beyaz çikolata
150 gram çekilmiş antep fıstığı
1/2 limon suyu
Yağlı fırın kağıdı
10-12 tane ataç

Yapılışı:

İlk olarak kalıplarınızı hazırlayın. Bunun için yağlı fırın kağıdı üzerine çay fincanı tabağı ile bir daire çizin ve bu daireyi kesin. Dairenin bir tarafından ortaya kadar kesip bir ataçla tutturun ve bir kahve fincanının içine koyun. Diğer kalıplar için de aynı işlemleri tekrarlayın.
Yumurta beyazlarını bir fiske tuz ile çırpmaya başlayın. Sonrasında şekeri yavaş yavaş ilave ederek kar gibi oluncaya kadar çırpın. Yumurta sarılarını ayrı bir kapta çırpın, badem, un ve nişasta ile birlikte kar haline gelmiş yumurta beyazına ilave edin ve tahta bir kaşıkla aynı yöne doğru karıştırarak homojen bir görüntü elde edin. Hazırladığınız kalıpların içine bu karışımdan koyun, üstte biraz boşluk kalmasına dikkat edin. Önceden 175 derecede ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 15 / 20 dakika kadar pişirin. Orjinal tarifte de söylenildiği gibi fincanlara hiç bir şey olmuyor, korkmayın..
Kekleriniz fırından çıkınca beyaz çikolatayı benmari usulü eritin ve keklerin altında 1 cm kadar boşluk bırakmaya dikkat ederek fırça yardımıyla keklerinize sürün. Sonra bir tabağa koyduğunuz çekilmiş fıstık üzerinde çevirerek her yerini fıstığa bulayın. Pudra şekeri ve limon suyunu karıştırarak glazürünüzü hazırlayın. Bu aşamada glazür bana çok ekşi geldiği için artan erimiş beyaz çikolatayı da ilave ettim, kıvamı koyu olunca biraz da süt ekledim. Ama bence hoş bir tadı oldu. Glazürünüzden çam ağaçlarının tepelerine birer kaşık dökün ve en son olarak kar görüntüsü vermesi için pudra şekeri eleyin..

Afiyet olsun.

İlk olarak bu tarifimi 49. Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği için sevgili gelinimiz:), kardeşimiz ve tabi ki arkadaşım Alime'ye gönderiyor, bol katılımlı bir etkinlik olmasını diliyorum..
Yaban mersinini geçen sene de bir muffin tarifinde denemiştim ama çok da hoşuma gitmemişti, bu kez yine muffin olarak ama güvendiğim bir tarifle tekrar denemek istedim ve pastacı Burcu'nun vişneli çikolatalı küçük keklerinin tarifini seçtim. Bu tarif zaten daha önce denediğim damla çikolatalı muffin tarifiyle de aynı (kakao hariç) Benim çok hoşuma gitti.. Aslında vişnelisini de denedim ama Servet yerken yüzünü buruşturup çok ekşi bulduğunu söyleyince yazmaktan vazgeçtim:) Halbuki ben onu da beğenmiştim:)

Malzemeler:

2 tane yumurta
4 kahve fincanı toz şeker
2 kahve fincanı yoğurt
2 kahve fincanı sıvı yağ
6 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya (ben ekledim)
1 çay kaşığı tarçın (ben ekledim)
100 gr irice kesilmiş bitter çikolata
1 su bardağı kurutulmuş yaban mersini

Yapılışı:

Yumurtaları ve şekeri mikserle iyice çırpın, yoğurt ve sıvı yağı ekleyerek çok az daha çırpın. Un, kabartma tozu, vanilya ve tarçını eleyerek karışıma ekleyin ve karışana kadar yine çırpın, çikolata ve yaban mersinlerini de ilave edip karıştırın ve muffin kalıbınıza/kağıtlarınıza paylaştırın. ( Benim kağıtlarım bu kez küçüktü, 19 muffinim oldu ) 170 derecede önceden ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 20 dakika pişirin.

Afiyet olsun..



Bu keki ilk ne zaman yaptım hatırlamıyorum ama oldukça uzun bir süre önceydi.. O günden sonra öyle çok yaptım ki, çünkü, hem ben hem de tadan herkes çok sevdi bu keki, hem de çooooook.. O kadar güzel bir tadı ve dokusu var ki.. Kesinlikle yemeye doyamadığım bir kek.. Çikolatalı tatlardan hoşlanıyorsanız mutlaka deneyin, vazgeçemeyeceğiniz bir kek olacağına eminim.. Tarif için Pastacı Burcu'ya çok teşekkür ediyorum.. O kek olarak yapmış ama ben özellikle bu keki mutlaka muffin olarak yapıyorum..

Malzemeler:

100 gram bitter çikolata (benmari usulü eritilecek)
4 yumurta (oda sıcaklığında)
1 su bardağı şeker
1 su bardağından bir parmak az un ( 1 su bardağı kullanıyorum ben)
1/2 su bardağı su (kullanmıyorum)
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 paket krema

Yapılışı:

İlk olarak çikolatayı benmari usulü eritip ılınmaya bırakın. Oda ısısına gelmiş 4 yumurta ve şekeri mikserle köpük köpük olana kadar çırpıp ılınmış çikolatayı ilave edin. Karışıncaya kadar tekrar çırpın ve un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek bu karışıma ilave edin. En son olarak kremayı da ekleyip çırpın ve muffin kalıplarınıza/ kağıtlarınıza paylaştırın. Kalıpların yaklaşık 3/4 ünü doldurun ve önceden 170 derecede ısınmış fırınınızda yaklaşık 20 dakika pişirin. ( benim muffin kağıtlarım biraz büyüktü, bu ölçülerle 15 muffin elde ettim, 18 dakika pişirdim)

Afiyet olsun.

Zencefili çook önce yaptığım havuçlu bir kekte kullanmıştım, ama tadı çok farkedilmiyordu. Kokusundan çok hoşlanmasam da yararlı olması nedeniyle bu kez, içinde kendini belli eden bir tarif denemek istedim ve Hanimiş 'in kurabiyelerini denemeye karar verdim. İçinde pekmez de olması ayrıca bir artısı.. Yalnızca kullanılan şeker miktarı sanki birazcık azaltılmalı gibi..

Malzemeler: (32 adet kurabiyem oldu)

170 gram tereyağı
225 gram tozşeker (1 bardak)
1 yumurta
60 ml pekmez (1/4 bardak)
220 gram un (2 bardak)
1 yemek kaşığı toz zencefil (ben silme 1 kaşık kullandım)
1 tatlı kaşığı tarçın(silme)
2 tatlı kaşığı kabartma tozu ( 1 paket kullandım)
½ çay kaşığı tuz
Üzeri için:Toz şeker

Yapılışı:

Tereyağı ve şekeri bir kaba alarak çırpın. Yumurta ve pekmezi ilave edin. Ayrı bir kapta tüm kuru malzemeleri ( zencefil, tuz, un ve kabartma tozu ) karıştırın ve sıvı karışımın içine dökerek hamurunuzu oluşturun. Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın ve toz şekere bulayarak yaklaşık 5 cm aralıklarla tepsinize yerleştirin.. Önceden 175 derecede ısıttığınız fırınınızda 8-10 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun..

Sevgili
Leyya'nın sitesinde görüp denediğim ve çok beğendiğimiz bir ekmek tarifi.. Tereyağı tadı ve kokusundan hoşlanıyorsanız tam size göre bir tarif.. Tarif için çok teşekkürler..

Malzemeler:

60 ml süt
3 yumurta
140 gr tereyağı ( ben 2. kez yaptığımda biraz azalttım miktarı)
1,5 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı şeker
430 gr un
1 paket instant maya

Yapılışı:

Malzemeleri sırasıyla makinenize koyun, yalnız mayayı eklemek için, unun yarısından fazlasını makineye koyduktan sonra mayayı ilave edin ve kalan unla mayanın üzerini kapatın, ya da unun tamamını koyduktan sonra unda küçük bir oyuk açın ve mayayı oraya koyup üzerini kapatın. Makinenizin 3 saat 50 dakikalık programını seçin (ben 2. yapışımda bu ayrıntıyı unutup 3 saatlik programda pişirdim, ilk yaptığımdan çok da farklı olmadı sanki). Bir de ekmek rengini açık olarak seçtim çünkü ilk yaptığımda renk olarak orta yı seçmiştim, bana biraz fazla kızarmış geldi..

Afiyet olsun..


Bir süre önce yemekbiz mail grubunda adı oldukça sık geçmiş, ben de çok merak edip hemen denemiştim, sonrasında da sık sık yaptım ama nedense bir süredir hiç yapmadığımı farkettim.. Halbuki tadan herkesten tam not alan oldukça lezzetli bir kek.. Tarçın ve elma ikilisinden hoşlanıyorsanız mutlaka deneyin. Fırından çıktığında üstü çıtır çıtır, kırılgan, içi ise yumuşacık oluyor, ertesi gün tadından bir şey kaybetmiyor sadece üst kısmı yumuşamış oluyor. Tarifin orjinali için buraya bakabilirsiniz..

Tarifimi 48. Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği için http://elzemhobby.blogspot.com/ a gönderiyor, kendisine kolaylıklar diliyorum..

A Malzemeleri:

2 bardak şeker ( ben 1.5 bardak kullandım)

1/2 bardak sıvı yağ

2 yumurta

4 bardak, ufak kup halinde doğranmış mayhoş elma

B Malzemeleri:

2 bardak un

1 fiske tuz

2 tatlı kasığı tarçın (1.5 tatlı kaşığı kullandım)

1 tatlı kaşığı muskat

2 tatlı kaşığı karbonat

Yapılışı:

İlk olarak şeker, yumurta ve sıvıyağı bir kapta karıştırın. Başka bir kapta da un, tuz, tarçın, muskat ve karbonatı karıştırın. Sonra sıvı ve kuru malzemeleri birleştirip elmaları ekleyin. Karıştırıp önceden yağlayıp hazırladığınız büyük boy kare borcama dökün ve 175 derecede ısıttığınız fırınınızda pişirin. ( Benim kekim 45 dakikada pişti. )

Afiyet olsun..


Uzun süre önce keşfettiğim bu tatlı sevgili Zinnur'a ait.. Tadı gerçekten harika, en azından benim için öyle.. Çok kısa sürede hazırlanabiliyor, 4 - 5 gün kadar buzdolabında tadını ve kıvamını kaybetmeden kalabiliyor. İsterseniz puding olarak kullanabiliyorsunuz, isterseniz pasta kreması olarak.. Çok fonksiyonlu yani:)

Malzemeler:

2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı kakao
5 yemek kaşığı şeker
1 fiske tuz
1 su bardağı krema
1 + 1/4 su bardağı süt
2 büyük yumurta
1 + 1/4 su bardağı damla çikolata (80 gram yoğun kakaolu portakal aromalı bitter çikolata kullandım)
1 paket vanilya

Yapılışı:

Nişasta, tuz, şeker ve kakaoyu ağır tabanlı bir tencereye koyup karıştırın. Süt, krema ve yumurtaları ekleyip iyice karıştırın ve ocağa alın. Biraz ısınınca içine küçük parçalar halindeki çikolatayı ilave edip kaynayıncaya kadar karıştırın, vanilyayı ilave edip ocaktan alın. (yaklaşık 7 - 8 dakika) Tencerenizi içi buzlu suyla dolu olan başka bir tencerenin içine oturtun ve soğuyana kadar sürekli karıştırın. ( Bu işlem pudingin kabuk tutmadan soğuması için yapılıyor) Sonra istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun..

Bir önceki yazımda yapımını anlatmış olsam da fotoğrafı ile birlikte tekrar vermek istiyorum bu nefis tatlının tarifini.. Sırf ara kreması olarak kullanmak için makaron yapmak istiyorum, dolgu kreması olarak kullanmak için tart yapmak istiyorum, pastamda krema olsun istiyorum.. O kadar çok sevdim ki, her yaptığım kekte, kurabiyede kullanmak istiyorum, bakalım ne kadarını gerçekleştirebileceğim..
Orjinal tarif Cafe Fernando'ya ait..
Malzemeler:

2 litre tam yağlı süt
2.5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 çay kaşığı karbonat

Yapılışı:

Süt ve şekeri bir tencereye koyup ocağın üzerine yerleştirin. Şeker eriyinceye kadar karıştırın sonra vanilya ve karbonatı ekleyin. Ben yaparken olmadı ama karbonat eklendiğinde süt kabarabiliyormuş, bu yüzden bu aşamada dikkatli olmak lazım..İlk 1 saat sürekli karıştırılması gerekiyormuş ama ben sık aralıklarla gidip karıştırdım. İlk bir saatin sonunda rengi hafif değişmeye başlıyor, ikinci saatin sonunda daha koyu bir renk alıyor. Normalde 2 - 3 saatte hazır oluyormuş ama benim yine öyle olmadı. Üçüncü saatin sonunda karamel rengini almaya başladı ama dördüncü saatin sonuna kadar kıvamı tam olmadı. Aslında dördüncü saatin sonunda bile kıvamı oldukça akışkan görünüyordu, ama artık saat gece yarısı 2 yi gösteriyordu ve benim çok uykum gelmişti bu yüzden bir kaşıkla tencereden biraz aldım azıcık soğumasını bekleyip tadına baktım, hımmmm tadı muhteşemdi, kıvamı da tenceredeki halinden daha koyuydu. Ben de ocağı kapattım ve biraz soğumasını bekleyip cam kavanoza koydum. Sabah kontrol ettiğimde kıvamı, internette gördüğüm fotoğraflardaki gibiydi.. İyi ki 4 saati geçirmemişim..

Afiyet olsun..


Tarifimi Pembe Tatlar'ın düzenlediği Bisküvili Pastalar etkinliğine gönderiyor ve arkadaşıma kolaylıklar diliyorum..

Bu tarif için uzun zamandır denemek istediğim dulce de leche ve tadını çok beğendiğim çikolatalı puding kullandım. Dulce de leche için uygun sıfat sanırım mükemmel.. O kadar çok beğendim ki tadını anlatamam.. Karamel tadını seviyorsanız mutlaka sizin de beğeneceğinizi tahmin ediyorum.. Tarifini Cafe Fernando 'dan aldım, pudingle birleştirme fikrini de.. Çikolatalı puding tarifi ise Bizim Pastane'den.. Onun da tadı harika.. İki mükemmel lezzet birleşince, ortaya çoook güzel bir tat çıktı.. Bisküvilerin hafifliğiyle tatlının o biraz ağır tadı çok uyum sağladı.. (dulce de leche ve çikolatalı pudingin fotoğraflı tariflerini de en kısa zamanda yayımlayacağım)

Malzemeler:

2 paket bisküvi

Dulce de leche için:

2 litre tam yağlı süt
2.5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 çay kaşığı karbonat

Çikolatalı Puding için:

2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı kakao
5 yemek kaşığı şeker
1 fiske tuz
1 su bardağı krema
1 + 1/4 su bardağı süt
2 büyük yumurta
1 + 1/4 su bardağı damla çikolata (80 gram yoğun kakaolu portakal aromalı bitter çikolata kullandım)
1 paket vanilya

Yapılışı:

Aslında ben bu pastayı 2 günde yaptım. 1. günün akşamı dulce de leche hazırladım, ertesi gün pastamı tamamladım. Çünkü 4 saatte hazır olabildi kendileri..

2 litre tam yağlı sütü ocağa koyup, şekeri ilave edin.. Şeker eriyince içine 1 paket vanilya ve 1 çay kaşığı karbonatı ilave edin ve ocağınızın en kısık ayarında ilk bir saat sürekli karıştırın. Sonra yine sürekli kontrol ederek hazır olana kadar karıştırın. (ben sürekli karıştırmadım, sık sık gidip kontrol ettim) Normalde 2-3 saatte istenilen renk ve kıvamı bulacağı yazıyordu ama ben tam 4 saat bekledim o kıvamı bulabilmek için.. Ama sonuç kesinlikle beklemeye değer..

Çikolatalı puding için ise nişasta, tuz, şeker ve kakaoyu ağır tabanlı bir tencerede karıştırın. Süt, krema ve yumurtaları ekleyip iyice karıştırın ve ocağa alın. Biraz ısınınca içine küçük parçalar halindeki çikolatayı ilave edip kaynayıncaya kadar karıştırın, vanilyayı ilave edip ocaktan alın. Tencerenizi içi buzlu suyla dolu olan başka bir tencerenin içine oturtun ve soğuyana kadar sürekli karıştırın. (ben bisküvilerde kullanacağım kadarını tam soğumadan başka bir kaba alıp dulce de leche ile karıştırdım)

Ben hazırladığım dulce de leche ve pudingin tamamını kullanmadım, başka planlarım için ayırdım. Göz kararı dulce de leche ve pudingi karıştırıp bisküvilerin bir yüzüne bu karışımdan sürün ve bisküvilerinizi dik olarak birbirine yapıştırın, bu işlem bitince kalan karışımı bisküvilerin üzerine sıvayın.. Bir gece buzdolabında dinlendirip ertesi günü servisini yapabilirsiniz..

Afiyet olsun..


Tarifini Cafe Fernando 'dan aldığım fındıklı kurabiyelerimi yaparken, bu tarifi de görmüştüm sitede.. Hep olduğu gibi yine çok güzel görünüyorlardı ve Cenk'in tariflerini hiç korkmadan denediğim için uzun zamandır aklımdaydı yapmak.. Bir tarif denerken genelde bir kaç ufak değişiklik yaparım ama söz konusu Cafe Fernando tarifleriyse aslına uymaya çalışıyorum..Bu kez de tüm malzemelerin evde olduğundan emin bir şekide başladım hazırlıklara, tek tek malzemeleri tezgaha dizmeye.. Sıra geldi fındık ezmesine, ama bir baktım ki yok.. Neyse ki yerine kullanabileceğim nutellam vardı.. Bir de kahverengi şeker ve vanilya özütü kullanmadığım için beyaz şeker ve vanilya kullandım..Görüntü olarak benzemedi, kurabiyelerin tadını da bilmiyorum ama bu şekilde de kesinlikle çok beğendim..

Malzemeler: (benim oldukça büyük 28 tane kurabiyem oldu)

1/4 su bardağı un

1.5 çay kaşığı karbonat

Bir çimdik tuz

2 + 2/3 su bardağı (225 gram) yulaf ezmesi

90 gram tereyağı, oda sıcaklığında

1/2 su bardağı toz şeker

2 adet büyük boy yumurta

1 paket vanilya

1 küçük kutu nutella

80 gram bitter çikolata, irice doğranmış

Yapılışı:

İlk olarak un, karbonat, tuz ve yulaf ezmesini karıştırın. Ayrı bir kapta oda sıcaklığına gelmiş olan tereyağını bir kaç dakika çırpın, şekeri ilave edip biraz daha çırpın. Yumurtaları tek tek eklerken çırpma işlemine devam edin. Vanilya ve nutellayı da ekleyin tamamen karışıncaya kadar çırpın. Sonra mikserinizin düşük hızında karıştırmaya devam ederken yulaflı karışımı ekleyin. Son olarak iri parçalara kestiğiniz çikolataları ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın. (ben acaba çok mu çikolatalı olur düşüncesiyle tarifteki 200 gram çikolata yerine 80 gram kullandım ama daha fazla kullansaymışım sanki çok daha güzel olacaklarmış) Buzdolabında en az 5 saat (ben bir gece beklettim) beklettiğiniz hamurunuzdan iki yemek kaşığı büyüklüğünde parçalar alıp bir fırın tepsisine 6 tane sığacak (ben 9 tane koydum bir tepsiye) şekilde yerleştirin.. Önceden 180 derecede ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 15 dakika pişirin. (ben 14 dakika pişirdim)

Afiyet olsun..


Aslında bu aralar ben de pek çok kişi gibi GDO ya takılmış durumdayım. Anlatılanlara, okuduklarıma, izlediklerime inanmak istemiyorum. Bu kadar da olamaz, bu kadarını yapamazlar diyorum ama.. Neler yapılabileceğini tahmin bile edemeyiz diyor uzmanlar .. Ne kadar ürkütücü bir cümle.. Özellikle çocuklarımızın geleceğini düşününce daha da bir korkunç hale geliyor bu cümle.. Ama bu kadar üzerine gidilirken bu konunun, bu kadar çok insan uğraşırken böyle büyük bir hatanın düzeltilmesi için, bir ümit ışığı görüyorum.. Umarım bu kadar çaba boşa gitmez..

Şimdi gelelim helvamıza.. Balık üstüne yenebilecek tek tatlı bence.. Aslında daha ince olması gerekiyordu, benim helvalarım biraz kalın oldu ama tadı harikaydı.. Ölçüleri biraz değiştirmiş olsam da tarif Müge'den..

Malzemeler:

500 gram helva
1/2 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1/4 limonun suyu

Yapılışı:

Helva, süt, tereyağı ve limon suyunu geniş bir kapta iyice ezin. Fırına dayanıklı kaselere 1 cm kalınlığında paylaştırın ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırınınızda 5- 6 dakika pişirin, sonra ızgara bölümüne alın ve 5- 6 dakika da orada üzerlerinin kızarmasını sağlayın. Servisi helvalarınız sıcakken yapın..

Afiyet olsun..

Tarifimi TuzBİBER Yemek Tarifleri Etkinliği'ne gönderiyor arkadaşıma kolaylıklar diliyorum.
Pazar akşamı için levrek yapmayı planlamıştık ama Servet'in (eşimin kardeşi, yani kardeşim) canı somon yemek isteyince biz de aldığımız 3 levreğin ikisini buzluğa atıp 1 levrek (ben somon çok sevmiyorum ) + somon yaptık. Eşimin çoook büyük yardımı oldu ( bundan sonra devamını diliyorum çünkü bana hiiiç yardımcı olmaz normalde:)) ,ve çok büyük bir teşekkürü haketti:)

Malzemeler:

1 kg somon ( Somon oldukça büyük olduğu için 3 parçaya ayırıp 3 fırın poşetinde pişirdik)
2 soğan
5-6 diş sarımsak (ezilmiş)
1 limonun suyu
Biberiye
Defne yaprağı
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı

Yapılışı:

Geniş bir kase içine koyduğunuz somonun üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Sonra limon suyu (aslında balığa limon konulmaz diyenler de var, ama biz limonlu tercih ediyoruz), sarımsak, tuz, karabiber, defne yaprağı ve biberiye ekleyin ve bu sosun içinde balığınızı bir süre bekletin. Arada balığınızı çevirin ki sos her yerine eşit dağılsın. İçini unlayıp hazırladığınız fırın poşetinin içine balığınızı yerleştirin (eşim çok sevdiği için biz bütün soğan da koyduk poşetin içine), 200 derecede ısıtılmış fırınınızda yaklaşık 1 saat pişirin. (İsterseniz iri küpler şeklinde doğradığınız patatesleri de poşete koyabilirsiniz ama ben patateste balık kokusundan hoşlanmadığım için patateslerimi ayrı bir tepside pişirdim.)

Afiyet olsun..


Pastamı Chaplin Cafe'nin hazırladığı YE# 50 -ÖNCE GÖZE SONRA DAMAĞA etkinliğine gönderiyor, arkadaşıma kolaylıklar diliyorum..

Pastamı yaparken hazır malzemeler kullandım bu kez.. Genelde pandispanyasını kendim pişirir, kremasını kendim hazırlarım, bu kez işin kolayına kaçtım.. Ama lezzeti çoook güzel oldu.. Pastanın etrafını rulo gofretle kaplama fikri, daha önce bir kaç blogda gördüğümden beri aklımdaydı. Yalnız benim aldığım rulo gofretler yetmedi pastama, ben de eşimi arayıp 2 paket daha almasını istedim. Akşam paketleri açtığımda gördüm ki, gofretlerimizin boyları farklı. Benim aldıklarım daha uzun olduğu için pastamın boyuna onlara göre ayarlamıştım, bu yüzden bu gofretler biraz kısa kaldı.. Ama söylediğim gibi tadını çok beğendik..


Malzemeler:

2 tane iki katlı hazır pastaban
200 gram krema
200 gram bitter çikolata
2 paket krem şanti
1 bardak süt
1 çay bardağı su
1 su bardağı sıcak su
1 paket nescafe
muz
Çok az gıda boyası

Yapılışı:

200 gram kremayı bir kapta kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtıp ocağın altını kapatın. Küçük parçalara ayırdığınız çikolataları ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. 1 bardak sıcak suyla kahveyi hazırlayın. 1 su bardağı soğuk sütle krem şantinizin 1 paketini çırpın. Pastabanızın ilk patını ayarlanabilir çemberinizin içine yerleştirin. Hazırladığınız kahveyi bir fırça yardımıyla pastabana sürerek ıslatın. Üzerine soğumuş olan ganajınızdan sürün. Onun üzerine krem şantiyi sürün ve muz dilimleri yerleştirin. Sırasıyla diğer patları de çembere yerleştirip aynı işlemleri uygulayın. Üst kaplaması için, daha hafif olması için, kalan 1 paket krem şantiyi 1 çay bardağı su ile hazırlayın ve krema sıkma pompası ile süsleyin. (İsterseniz çok az gıda boyası kullanarak üst süslemeyi renklendirebilirsiniz.) Çemberi çıkarıp pastanızın kenarlarına rulo gofretleri yerleştirin..

Afiyet olsun..

Görünüşlerinin çok şirin olduğunu düşündüğüm için uzun zamandır denemek istediğim bu kurabiyeleri nihayet bu akşam denedim. Yapımı çok kolay, görünüşlerinin albenisi oldukça fazla ve kurabiye kısmı çok leziz olsa da yemesi çok zevkli değilmiş.. Yani leziz bir kurabiye yerken, kıtır kıtır şeker yemekten hoşlanmadım açıkçası.. Ama kurabiye hamuru kesinlikle sade olarak veya arasına krema konularak sandviç kurabiye şeklinde denenebilir..
Tarif Pastacı Burcu'dan..

Malzemeler:

1 su bardağı + 1 çay bardağı un
75 gram oda sıcaklığında tereyağı
3 yemek kaşığı şeker
1 yumurta beyazı
2 yemek kaşığı portakal suyu (ben şeftali suyu kullandım)
1 avuçtan fazla renkli şeffaf şeker

Yapılışı:

İlk olarak şeker, yumurta akı ve portakal/şeftali suyunu kaşıkla iyice karıştırın. Sonra tereyağı ve unu ekleyin. (biraz daha un ilave edebilirsiniz, ama ben tam bu ölçülerde kullandım unu, tam geldi.) Hazırladığınız hamuru biraz un serptiğiniz tezgahınızda çok ince olmayacak şekilde açın. Kurabiye kalıpları ile kesin ve kestiğiniz şekilli hamurlarınızın ortasını daha küçük bir kalıpla açın. Hazır olan hamurlarınızı yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize yerleştirin ve ortalarına üçer tane küçük şeker koyun.( orjinal tarifte açtığınız delik koyduğunuz şekerden büyük olsun, eriyen şeker kurabiyelerin dışına taşmasın diye bir not vardı, gerçekten kurabiyeler pişmeden şekerler eriyor, ve kaynamaya başlıyor, soğuyunca öyle görünmüyorlar ama pişerken kabarıyorlar) 175 derecede ısıttığınız fırınınızda 15 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun..

Daha önce tarifini verdiğim levrekle aynı şekilde pişirdim, oldukça lezzetliydiler.. Tarif için buraya bakabilirsiniz..

Afiyet olsun..

Tarif Cafe Fernando 'dan.. Yani lezzeti garanti.. Çok az malzemeyle yapılmasına rağmen bereketli, tadı yerinde ve görünümü çok şirin-şık olan bu kurabiyeleri ben çok sevdim.. Fındıklı tatlardan hoşlanıyorsanız gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.

Malzemeler: (42 adet küçük kurabiye için)

1 su bardağı un

1 su bardağı fındık (1 su bardağı fındığı robotta çekin, 1/2 bardak fındık tozunuz olacaktır diyordu Cenk, ama ben 1 bardak fındığı robotta çekince yine 1 bardak fındık tozum oldu. Miktarlarla oynamak istemediğim için yarısını kullandım)

125 gram oda sıcaklığına gelmiş tereyağı

1/4 bardak şeker


Üzeri için

Çilek ve böğürtlen reçeli

Nutella

Yapılışı:

Rondoda veya havanda toz haline getirdiğiniz 1/2 bardak fındığı ve unu bir kapta karıştırın. Tereyağı ve şekeri mikserle 5 dakika kadar çırpın, un-fındık karışımını yavaş yavaş ilave edin. Hazırladığınız hamuru 30 dakika buzdolabında dinlendirin. (Bundan sonrasında orjinal tarifle benim uyguladığım tarif arasında sayı olarak bir farklılık oluştu. Tarifte 1 çay kaşığı kadar hamur alınarak 25 tane yuvarlak elde edilmesi gerektiği, daha büyük olmamasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilmişti. Benim 1 çay kaşığıyla alıp top haline getirdiğim 42 tane kurabiyem oldu. Çok mu küçük yapıyorum diye tereddüt ettim, ama iyi ki böyle yapmışım, boyutları gayet iyi oldu.) Top haline getirdiğiniz hamurları aralarında 5 cm boşluk kalacak şekilde tepsinize dizin ve küçük parmağınızla ortalarında boşluklar oluşturun. Önceden 175 derecede ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 15 dakika pişirin. (ben 1. tepsiyi 13, 2. tepsiyi 11 dakika pişirdim) Pişen kurabiyeleriniz bir süre soğuduktan sonra, ortalarını istediğiniz çeşit reçel veya nutellayla doldurabilirsiniz.

Afiyet olsun..

Ekmek yapma makinemi ilk aldığımda sürekli ekmek yapıyordum, bir süre sonra ise sadece hamur mayalama fonksiyonunu kullanmaya başladım. Şimdi tekrar ekmek yapmaya başlamayı ümit ediyorum, aslında toplam 10 dakikamı alıyor malzemeleri hazırlayıp, makineyi çalıştırmak.. Neden bu kadar çok ara verdim bilmiyorum.. Umarım bundan sonra sık sık katkısız, yumuşacık, mis gibi kokan ekmekler yayınlarım..
Tarif, makinemin tarif kitapçığına ait, ismi ise şeker yerine pekmez kullanıldığı ve yağ içermediği için kolesterolsüz..
Kullandığım ölçü kapları yine makinenin kendi kapları..
Benim kullandığım ölçü kaplarına göre:
1 cup= 200 ml lik bardak
1 tsp= 1 tatlı kaşığı (silme)
1 tbsp= 1 yemek kaşığı (silme)

Malzemeler:

1, 1/8 cup/bardak ılık su (ben su+süt kullandım)
2 tsp (tatlı kaşığı) tuz
2 tbsp (yemek kaşığı) pekmez
1 tbsp (yemek kaşığı) kekik
3 cup/bardak un
2 tsp (tatlı kaşığı) maya

Yapılışı:

Makinenizin haznesine su, tuz, pekmez ve kekiği koyun. 2 bardak unu eleyerek (sanırım elemezseniz de çok farketmiyor, ama ben yine de eliyorum) ilave edin, sonra mayayı unun üzerine dökün ve kalan 1 bardak unu da eleyin. Ekmek yapma programını çalıştırın ve 3 saat sonra sıcacık ekmeğiniz hazır..

Afiyet olsun..

Tarifi Selin Çağlayan 'a ait bu kurabiyelerin yapımı basit ve orjinal tarifte söylenildiği gibi değişikliklere açık bir kurabiye. Ben fıstıklı yapmayı tercih ettim..Üzerleri biraz çatladı ama tadı gayet güzel oldu.. Ben yarım ölçü denedim ve malzemeleri kendi kullandığım şekilde vereceğim. Bu ölçülerle bir büyük fırın tepsisi kurabiyem oldu.

Malzemeler:

125 gram tereyağı
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı buğday nişastası
1 küçük yumurta
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
5 yemek kaşığı fıstık ( toz şeklinde)
1, 1/4 su bardağı un

Yapılışı:

Oda sıcaklığına gelmiş olan tereyağı, pudra şekeri, nişasta, yumurta, vanilya, fıstık ve kabartma tozunu karıştırıp, azar azar unu ilave edin. Yumuşak, ele yapışmayan bir kıvamda olması gerekiyor hamurunuzun. ( Kullandığınız un miktarı biraz artırmanız ya da azaltmanız gerekebilir bu kıvamı elde edebilmek için ) Hazırladığınız hamurunuzu 15 dakika buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkardığınızda fırınınızı da ısıtmaya başlayın.. Sonra hamurunuzu açarak şekilli kalıplarla kesin ve 175 derecede ısınmış olan fırınınızda 15 dakika kadar pişirin. ( ben 12 dakika pişirdim)

Afiyet olsun..

Bu tarifimi 46. Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği için http://nurmutfakta.blogcu.com/ a gönderiyor, arkadaşıma kolaylıklar diliyorum.
Bir süre önce havuçlu keklere takmış durumdaydım. İçinde havuç ve elma olsun istediğim için bulduğum havuçlu kek tariflerindeki havuç miktarını azaltıp yerine elma rendeleyip koyuyordum. Ama belirtilen süreden çook sonra pişiyordu keklerim, ya da dağılıyordu. Sonra elma rendesinin keki sulandırdığı için böyle olduğunu anladım. Sonraki denemelerimde elma rendesinin suyunu biraz süzüp öyle kullanmaya başladım ve istediğim sonuca ulaştım. Bu havuçlu kek denememde elmam yoktu, sadece havuç kullandım, 40 dakikada gayet güzel pişti. Havuçlu kek seviyorsanız gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz.
Tarifi sanırım Pastacı Burcu'nun yaptığı bir keke yapılan yorumlar arasında bulmuştum ama tam emin değilim, nereden aldığımı yazmamışım:( Ben ekstra bir kaç malzeme ekledim ve daha önce yaptığım bir keke yorum yazan sevgili Sibel'in 'ovaleks kullanma, yerine unu koyduktan sonra yarım limon suyu içine 1 çay kaşığı karbonat koymayı dene' tavsiyesine uydum, sonuçtan memnun kaldım, kendisine teşekkür ediyorum..

Malzemeler:

3yumurta

1.5 bardak şeker

1/2 bardak sıvıyağ

2 bardak rendelenmiş havuç

1/2 bardak çekilmiş ceviz, fındık

1 limon kabuğu rendesi

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1.5 bardak un

1 çay kaşığı tarçın

1/2 çay kaşığı muskat rendesi

1/2 limon suyu

1 çay kaşığı karbonat

Yapılışı:

Yumurtaları ve şekeri iyice çırpın, sıvıyağı ekleyip çok az daha çırpın. Un, kabarma tozu, vanilya, tarçın ve muskat rendesini eleyerek ekleyip karıştırın. Rendelenmiş havuçlarınızı ve ceviz/fındığı ekleyip biraz karıştırın. En son yarım limon suyu içine 1 çay kaşığı karbonatı koyun, hemen köpürüyor zaten, o şekilde hamurunuza ilave edin ve biraz daha karıştırın. Daha önceden yağlayıp, galeta unuyla kapladığınız kek kalıbınıza hamuru boşaltın ve yine önceden 175 derecede ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 40 dakika pişirin.

Afiyet olsun..


Bir süre önce yemekbiz mail grubunda görmüştüm bu sosisleri. Tuğba ASÇOLAK 'ın ( paylaşımı için kendisine çok teşekkür ediyorum ) netten alınıp gönderdiği o fotoğrafta sosisler daha küçük kesilmiş, makarnalar sosislerin ortasındaydı, yani sosislerin alt ve üst taraflarından çıkmıştı makarnalar. Benim yapmaya çalıştığım gibi:) göz, burun da yoktu.. Aslında hayalimdeki sosisler çok daha farklıydı, ben şirin olmalarını hayal etmiştim, onlar canavara benzediler.. İsimleri bile hazırdı. Şirin sosisler.. Ne yazık ki olmadı.. Olsun.. Üzerinde çalışıp geliştirilmeye değerler bence..Özellikle çocuklar için..
Bu, çubuklu, makarna saçlı, canavar sosislerimi Fidaneli Pasta Evi'ndeki etkinliğe gönderiyorum..

Malzemeler:

Sosis
Spagetti
Yapılışı:

Sosisleri istediğiniz boyutlarda kesin. Makarnalarınızı sosislerin üst kısmına takarak yerleştirin.. İsterseniz çöp şiş yapar gibi, sosisleri makarnalara geçirebilirsiniz.. Böylece sosisler makarnaların ortasında kalır.. Ya da benim yaptığım gibi yapıp, küçük parçalara kırdığınız makarnalarla göz, burun, kulak, sakal vb. yapabilirsiniz.. Sonrası makarna yapar gibi.. Kaynamış suya koyup yumuşayana kadar pişirin..

Afiyet olsun..

Limonlu tatları çok seviyorum. Limonun kokusu ve aroması içine girdiği her şeyi değiştirip, son derece lezzetli hale getiriyor bence.. Özellikle salata ve mercimek çorbam bol limonlu olmalı.. Yıllar önce bir gün annemin pişirdiği ve benim tadına bayıldığım mercimek çorbasına bol limon sıkıp kendi zevkime göre hazırlamıştım. Bu kadar çok limonlu çorba nasıl oluyor acaba diye merak edip çorbamdan bir kaşık alan ablam yüzünü buruşturup, çorba mı içiyorsun, limon suyu mu, beüöö demişti:)) Limondan bahsederken birden aklıma geldi:)) Canım ablacığıma buradan kocaman sevgilerimi gönderiyorum..
Tarif klasik kek tarifi, gayet sade ve basit. Ben içine fazladan 1 çay kaşığı ovaleks ekledim sadece..

Malzemeler:

3 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
1 limon kabuğu rendesi
1 limonun suyu
1 çay kaşığı ovaleks
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 su bardağı un

Yapılışı:

Yumurtalar ve şekeri beyaz bir renk alana kadar iyice çırpın. Sıvıyağ, süt, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve ovaleksi ekleyip kısa bir süre daha çırpın. Sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ilave edin ve karıştırın. Önceden 175 derecede ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 45 dakika pişirin. ( İlk kez silikon kalıp kullandım kek yaparken, kalıbı tereyağıyla yağladım ve galeta unu serptim kek hamurunu içine dökmeden, kek çok kolay bir şekilde çıktı)
Afiyet olsun..

Daha önce pek çok kez severek yapıp misafirlerime ikram ettiğim bu tartı bu kez kestane şekerli ve bitter ganajlı yaptım. Çikolata ve kestane şekerine bayılan birisi olarak tadını çoook beğendim. Tart tarifi sevgili Yetur'dan. Kestane şekeri ve ganajı kullanma fikri ise Cafe Fernando'dan.. Her ikisine de çok teşekkür ediyorum..

Malzemeler:
Tart hamuru için:

2 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kakao
1 limon kabuğu rendesi
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2.5 çay bardağı un

Dolgusu için:
1 kutu krema
160 gram bitter çikolata
300 gram kadar kestane şekeri (süzülmüş)

Üzeri için:
Ceviz
Kestane şekeri
Çekilmiş fındık

Yapılışı:

İlk olarak bitter ganajı hazırlayın ki tartınız pişip soğuyana kadar o da kıvamını bulsun. Bunun için kremayı ocağın üzerine alın, kaynama noktasına gelince ocağın altını kapatıp çikolatayı küçük parçalar halinde kremaya ekleyin, homojen bir görüntü elde edene kadar karıştırıp, kullanacağınız zamana kadar bir kenara alın.
Tart hamurunu hazırlamak için yumurta ve şekeri iyice çırpıp süt ve sıvıyağ ve limon kabuğu rendesini ekleyin. Kısa bir süre daha çırpıp kakao, un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edin. Çok az karıştırın ve hamuru yağladığınız tart kalıbınıza dökün. (ortası yüksek, kenarları çukur olan ) 170 derecede ısıttığınız fırınınızda 15 - 20 dakika kadar pişirin. Tartınız soğurken süzdüğünüz kestane şekerlerini rondoda çekin. Tartınız soğuduğunda, orta kısmına çektiğiniz kestane şekerlerini döşeyin ve üzerine kıvamını bulmuş, akışkanlığı azalmış olan ganajınızı dökün. Bir süre bu şekilde bekletin ve ganaj biraz daha koyulaşsın. Sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Ben bütün kestane şekeri, ceviz ve çekilmiş fındık kullandım.
Afiyet olsun..
Mayalı hamurları çok severim.. Hem bir şeyler yapmayı, hem de yemeyi:) Tatlı, tuzlu farketmez, her şekline bayılırım.. Bu kekler de gerçekten çok hoşuma gitti.. Yumuşacık, içi çikolatalı.. Kendimi tutmasam bir defada 4-5 tane yiyebilirim sanırım:) Mayalı tatları seviyorsanız kesinlikle tavsiye edebilirim.. Paskalya çöreğine süt ve kuru meyve (ben damla çikolata kullandım) eklenerek yapılıyor kekimiz..Tarif sahibi Miss Çilek.. Tarif için çok teşekkür ediyorum..
Bu tarifimi Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği 45. hafta evsahipliğini yapan Nihal'in Mutfağı'na gönderiyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler: (Ben 1/4 ölçü yaptım, 10 tane küçük kekim oldu.. Kendi yaptığım ölçüleri veriyorum)

250 gram un

1 yumurta

75 gram toz şeker

75 gram tereyağı

1 çay kaşığı mahlep

1 küçük paket damla sakızı (3 tane minik sakız var 1 pakette) (1 tatlı kaşığı kadar toz şekerle havanda ezilecek)

1/2 paket instant maya

1/4 bardak ılık su

75 ml süt

1 su bardağı kadar damla çikolata

Yapılışı:

Ben hamuru ekmek yapma makinemde hazırladım, minik muffin kağıtlarına koyup mayalandırdım ve pişirdim. Bunun için makinenin haznesine süt, su, tereyağı ve yumurtayı koyun. Üzerine şeker, mahlep, damla sakızını ilave edin. En son un ve mayayı ekleyip makineyi çalıştırın. Mayalandıktan sonra hamuru alıp içine damla çikolataları ilave edin, kalıplara koyarak 45 dakika kadar yine mayalanmaya bırakın ve 185 derecede önceden ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 15 dakika pişirin. (ben 17 dakika pişirdim)

Afiyet olsun..

Özellikle patates-peynir karışımından oluşan iç malzemesinden dolayı yemeye doyamadığım bir börek ve tarif yine Gülşen Teyze'den..

Malzemeler:

Hamuru İçin:

5 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket instant maya ( yaş maya da olabilir)

Yeterince ılık su

İç Malzemesi:

5 adet patates

150 gr beyaz peynir

Kızartmak İçin:

2 su bardağı sıvı yağ

Yapılışı:

Un , tuz, maya ve ılık suyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru 1 saat kadar mayalandırın. Bu arada patatesleri haşlayıp, peynirle karıştırın. Bu karışımdan, yapılacak börek adedince toplar elde edin. Mayalanan hamurdan parçalar koparıp avuç içinizde biraz açın. İçine patates toplarını koyup kapatın. Hamura tezgâh üzerinde yassı bir şekil verin ve böreklerinizi kızgın yağda kızartın. Kaymakla servis yapabilirsiniz.

NOT: Gardoş hıçın , Karaçay geleneğine göre özellikle arefe günlerinde yapılır ve komşulara ikram edilir.

Afiyet olsun..

Tarifini Pastacı Burcu 'dan aldığım muffinler çok lezzetli oldular. Sadece şekeri biraz fazla gibi geldi bana, bir daha yaptığımda şeker miktarını biraz azaltacağım. Bunun dışında kesinlikle tavsiye edebileceğim bir tarif..

Malzemeler: (17 tane muffin için)
2 yumurta
4 kahve fincanı şeker (okuduğum yorumlar doğrultusunda ben 3 fincan toz şeker, 1 fincan pudra şekeri kullandım)
2 kahve fincanı sıvı yağ (mısır özü tavsiye edildiği için mısır özü kullandım)
2 kahve fincanı yoğurt
6 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya (ben ekledim)
3 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı damla çikolata

Yapılışı:
Yumurtalarla şekeri iyice çırpın, sıvıyağ ve yoğurdu ekleyerek 1 dakika daha çırpın. Damla çikolata hariç diğer kuru malzemeleri eleyerek ekleyin ve biraz daha çırpın. En son damla çikolataları da ekleyin ve tahta bir kaşıkla karıştırın. Karışımı muffin kağıtlarına paylaştırın, isterseniz bu aşamada üzerlerine biraz damla çikolata serpiştirin ve önceden 170 derecede ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 20 dakika pişirin..
Afiyet olsun..