Tarifini Portakal Ağacı'ndan aldığım nefis bir pasta, aslında tarifin adı 'tatlı' olarak geçiyor ama bence tatlıdan çok bir pasta.. Tarif hakkında okuduğum yorumlar o kadar güzeldi ki, mutlaka denemeliyim dedim ve iyi ki denemişim, tadını gerçekten çok beğendim. Bence mutlaka en az bir gün önceden yapılıp buzdolabında bekletilmeli, çünkü ikinci gün tadı çok daha güzeldi, ve üçüncü gün bile tadını koruyordu. Özellikle misafirler için önceden yapılabilir, böylece son günün o telaşı biraz da olsa azaltılabilir.

Tarifi 50. Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği için sevgili Nurşen'e gönderiyor, kendisine kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler:

Kek için:

6 adet kuru incir, suda ıslatılmış, ufak doğranmış

3 yumurta

1 su bardağı şeker

1 su bardağı ceviz içi

1 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

Şerbeti için:

1,5 su bardağı su

1 yemek kaşığı nescafe

Yarım su bardağı toz şeker

Muhallebi için:

2 yemek kaşığı nişasta

2 yemek kaşığı un

3 su bardağı süt

5 yemek kaşığı toz şeker

1 yemek kaşığı tereyağı

1 poşet toz krem şanti


Yapılışı:

Keki hazırlamak için önce incirleri küçük küpler halinde kesin ve ılık suda bekletin. Sonra yumurtalar ve şekeri iyice çırpın, un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edip biraz karıştırın, en son ceviz içi ve dibe çökmemesi için unlayarak incirleri ekleyin ve biraz daha karıştırın. Hazır olan karışımı yağlanmış kare borcama alın ve önceden 160 derecede ısınmış fırınınızda yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

Kekiniz pişerken krem şanti ve tereyağı hariç tüm malzemeleri karıştırarak muhallebiyi hazırlayın. (benim muhallebim biraz sorunlu oldu, içindeki unlar topaklaştı ve blender kullanmak zorunda kaldım, piştiğinde biraz fazla sulu gibi görünüyordu ama krem şantiyi ekleyip bekleyince kıvamı düzeldi). Ocaktan almadan hemen önce tereyağını ekleyin ve karıştırın, ocaktan aldıktan 5 dakika sonra toz krem şantiyi ekleyip çırpın.

Kekiniz fırından çıktıktan 5 dakika sonra su, nescafe ve şekeri karıştırarak kekin üzerine dökün. 5 dakika daha bekleyip muhallebiyi de üzerine yayın ve en az 2-3 saat buzdolabında beklettikten sonra servisini yapın..

Afiyet olsun..


Bu tarif canım kuzenim Emineme ait, kurabiyeyi arkadaşının nişanında yemiş ve çok beğenmiş, tadından içindeki malzemeleri tahmin edip yapmış ve ortaya çok lezzetli bir kurabiye çıkmış.O da tarifini Alime'nin etkinliğine göndermek istedi. Ben de seve seve yayımlıyor ve etkinliğe gönderiyorum tarifi..


Malzemeler.


125 gram margarin (oda sıcaklığında)

1 yumurta

1/2 su bardağı pudra şekeri

1/2 su bardağı mısır nişastası

2 su bardağı un (gerekirse biraz daha ilave edilebilir)

1/2 paket kabartma tozu

1 paket vanilya


Üzeri için:

100 gram bitter çikolata (benmari usulü eritilecek)

1 avuç kadar fındık ( benmari usulü eritilecek)1 avuç kadar fındık


Yapılışı:


Tüm malzemeleri kullanarak hamurunuzu oluşturun ve oval şekil vererEk tepsinize yerleştirin. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırınınızda 20/25 dakika kadar pişirip soğumaya bırakın. Daha sonra erimiş çikolatayla kaplayın ve fındığa bulayın. Bu aşamada kurabiyenin sadece yarısını da çikolatayla kaplayabilirsiniz. Eminemin tabiriyle içindeki nişasta, çikolata ve fındık süper bir lezzet oluşturuyor..


Afiyet olsun..

Bir Dilim Bir Tutam adresinde gördüğüm an kesinlikle denemeliyim dediğim bir kek.. Görünüşüne bayıldım, tam değişik bir sunum arayanlara göre.. Pandispanyası da söylediği gibi yumuşacık.. Arkadaşıma tarif için çok teşekkür ediyorum.

Malzemeler:

3 yumurta
75 gram şeker
25 gram nişasta ( 1 tepeleme yemek kaşığı )
25 gram un ( 1 tepeleme yemek kaşığı )
100 gram ince çekilmiş badem

Üzeri için:

150 gram pudra şekeri
200 gram beyaz çikolata
150 gram çekilmiş antep fıstığı
1/2 limon suyu
Yağlı fırın kağıdı
10-12 tane ataç

Yapılışı:

İlk olarak kalıplarınızı hazırlayın. Bunun için yağlı fırın kağıdı üzerine çay fincanı tabağı ile bir daire çizin ve bu daireyi kesin. Dairenin bir tarafından ortaya kadar kesip bir ataçla tutturun ve bir kahve fincanının içine koyun. Diğer kalıplar için de aynı işlemleri tekrarlayın.
Yumurta beyazlarını bir fiske tuz ile çırpmaya başlayın. Sonrasında şekeri yavaş yavaş ilave ederek kar gibi oluncaya kadar çırpın. Yumurta sarılarını ayrı bir kapta çırpın, badem, un ve nişasta ile birlikte kar haline gelmiş yumurta beyazına ilave edin ve tahta bir kaşıkla aynı yöne doğru karıştırarak homojen bir görüntü elde edin. Hazırladığınız kalıpların içine bu karışımdan koyun, üstte biraz boşluk kalmasına dikkat edin. Önceden 175 derecede ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 15 / 20 dakika kadar pişirin. Orjinal tarifte de söylenildiği gibi fincanlara hiç bir şey olmuyor, korkmayın..
Kekleriniz fırından çıkınca beyaz çikolatayı benmari usulü eritin ve keklerin altında 1 cm kadar boşluk bırakmaya dikkat ederek fırça yardımıyla keklerinize sürün. Sonra bir tabağa koyduğunuz çekilmiş fıstık üzerinde çevirerek her yerini fıstığa bulayın. Pudra şekeri ve limon suyunu karıştırarak glazürünüzü hazırlayın. Bu aşamada glazür bana çok ekşi geldiği için artan erimiş beyaz çikolatayı da ilave ettim, kıvamı koyu olunca biraz da süt ekledim. Ama bence hoş bir tadı oldu. Glazürünüzden çam ağaçlarının tepelerine birer kaşık dökün ve en son olarak kar görüntüsü vermesi için pudra şekeri eleyin..

Afiyet olsun.

İlk olarak bu tarifimi 49. Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği için sevgili gelinimiz:), kardeşimiz ve tabi ki arkadaşım Alime'ye gönderiyor, bol katılımlı bir etkinlik olmasını diliyorum..
Yaban mersinini geçen sene de bir muffin tarifinde denemiştim ama çok da hoşuma gitmemişti, bu kez yine muffin olarak ama güvendiğim bir tarifle tekrar denemek istedim ve pastacı Burcu'nun vişneli çikolatalı küçük keklerinin tarifini seçtim. Bu tarif zaten daha önce denediğim damla çikolatalı muffin tarifiyle de aynı (kakao hariç) Benim çok hoşuma gitti.. Aslında vişnelisini de denedim ama Servet yerken yüzünü buruşturup çok ekşi bulduğunu söyleyince yazmaktan vazgeçtim:) Halbuki ben onu da beğenmiştim:)

Malzemeler:

2 tane yumurta
4 kahve fincanı toz şeker
2 kahve fincanı yoğurt
2 kahve fincanı sıvı yağ
6 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya (ben ekledim)
1 çay kaşığı tarçın (ben ekledim)
100 gr irice kesilmiş bitter çikolata
1 su bardağı kurutulmuş yaban mersini

Yapılışı:

Yumurtaları ve şekeri mikserle iyice çırpın, yoğurt ve sıvı yağı ekleyerek çok az daha çırpın. Un, kabartma tozu, vanilya ve tarçını eleyerek karışıma ekleyin ve karışana kadar yine çırpın, çikolata ve yaban mersinlerini de ilave edip karıştırın ve muffin kalıbınıza/kağıtlarınıza paylaştırın. ( Benim kağıtlarım bu kez küçüktü, 19 muffinim oldu ) 170 derecede önceden ısıttığınız fırınınızda yaklaşık 20 dakika pişirin.

Afiyet olsun..



Bu keki ilk ne zaman yaptım hatırlamıyorum ama oldukça uzun bir süre önceydi.. O günden sonra öyle çok yaptım ki, çünkü, hem ben hem de tadan herkes çok sevdi bu keki, hem de çooooook.. O kadar güzel bir tadı ve dokusu var ki.. Kesinlikle yemeye doyamadığım bir kek.. Çikolatalı tatlardan hoşlanıyorsanız mutlaka deneyin, vazgeçemeyeceğiniz bir kek olacağına eminim.. Tarif için Pastacı Burcu'ya çok teşekkür ediyorum.. O kek olarak yapmış ama ben özellikle bu keki mutlaka muffin olarak yapıyorum..

Malzemeler:

100 gram bitter çikolata (benmari usulü eritilecek)
4 yumurta (oda sıcaklığında)
1 su bardağı şeker
1 su bardağından bir parmak az un ( 1 su bardağı kullanıyorum ben)
1/2 su bardağı su (kullanmıyorum)
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 paket krema

Yapılışı:

İlk olarak çikolatayı benmari usulü eritip ılınmaya bırakın. Oda ısısına gelmiş 4 yumurta ve şekeri mikserle köpük köpük olana kadar çırpıp ılınmış çikolatayı ilave edin. Karışıncaya kadar tekrar çırpın ve un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek bu karışıma ilave edin. En son olarak kremayı da ekleyip çırpın ve muffin kalıplarınıza/ kağıtlarınıza paylaştırın. Kalıpların yaklaşık 3/4 ünü doldurun ve önceden 170 derecede ısınmış fırınınızda yaklaşık 20 dakika pişirin. ( benim muffin kağıtlarım biraz büyüktü, bu ölçülerle 15 muffin elde ettim, 18 dakika pişirdim)

Afiyet olsun.

Zencefili çook önce yaptığım havuçlu bir kekte kullanmıştım, ama tadı çok farkedilmiyordu. Kokusundan çok hoşlanmasam da yararlı olması nedeniyle bu kez, içinde kendini belli eden bir tarif denemek istedim ve Hanimiş 'in kurabiyelerini denemeye karar verdim. İçinde pekmez de olması ayrıca bir artısı.. Yalnızca kullanılan şeker miktarı sanki birazcık azaltılmalı gibi..

Malzemeler: (32 adet kurabiyem oldu)

170 gram tereyağı
225 gram tozşeker (1 bardak)
1 yumurta
60 ml pekmez (1/4 bardak)
220 gram un (2 bardak)
1 yemek kaşığı toz zencefil (ben silme 1 kaşık kullandım)
1 tatlı kaşığı tarçın(silme)
2 tatlı kaşığı kabartma tozu ( 1 paket kullandım)
½ çay kaşığı tuz
Üzeri için:Toz şeker

Yapılışı:

Tereyağı ve şekeri bir kaba alarak çırpın. Yumurta ve pekmezi ilave edin. Ayrı bir kapta tüm kuru malzemeleri ( zencefil, tuz, un ve kabartma tozu ) karıştırın ve sıvı karışımın içine dökerek hamurunuzu oluşturun. Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın ve toz şekere bulayarak yaklaşık 5 cm aralıklarla tepsinize yerleştirin.. Önceden 175 derecede ısıttığınız fırınınızda 8-10 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun..

Sevgili
Leyya'nın sitesinde görüp denediğim ve çok beğendiğimiz bir ekmek tarifi.. Tereyağı tadı ve kokusundan hoşlanıyorsanız tam size göre bir tarif.. Tarif için çok teşekkürler..

Malzemeler:

60 ml süt
3 yumurta
140 gr tereyağı ( ben 2. kez yaptığımda biraz azalttım miktarı)
1,5 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı şeker
430 gr un
1 paket instant maya

Yapılışı:

Malzemeleri sırasıyla makinenize koyun, yalnız mayayı eklemek için, unun yarısından fazlasını makineye koyduktan sonra mayayı ilave edin ve kalan unla mayanın üzerini kapatın, ya da unun tamamını koyduktan sonra unda küçük bir oyuk açın ve mayayı oraya koyup üzerini kapatın. Makinenizin 3 saat 50 dakikalık programını seçin (ben 2. yapışımda bu ayrıntıyı unutup 3 saatlik programda pişirdim, ilk yaptığımdan çok da farklı olmadı sanki). Bir de ekmek rengini açık olarak seçtim çünkü ilk yaptığımda renk olarak orta yı seçmiştim, bana biraz fazla kızarmış geldi..

Afiyet olsun..