MAVİŞ



Tadını çok beğendiğim ama bir daha yapmayı düşünmediğim bir tatlı Maviş. İsmini ve görüntüsünü çok beğendiğim için bir anlık gafletle yaptığım bir tatlı:) Neden mi? Çünkü yemek yapmayı zaten sevmem, (ama tatlı, kek, börek, pasta ve kek yapmak için tüm günümü mutfakta geçirebilirim:)) hele söz konusu mantı ve sarmaysa hiiiiç sevmem ve yapmam.. İşte bu güzelim tatlı da malesef mantı gibi yapılıyor. Yarım ölçü yapmış olsaydım belki ikinci kez yapmayı düşünebilirdim. Ama tam ölçü yaptım ve yap yap bitmedi. Bir de gözüme çok görünmesin diye hamuru 3 bezeye ayırdım, hani birden onlarca küçük kareyi görmektense daha az miktarda olsun çabucak bitireyim diye.. Ama olmadı, 3. bezeyi paketleyip buzdolabına kaldırdım, belki başka bir yerde kullanırım diye, ama nasıl kullanacağıma dair hiç bir fikrim yok..İlk bezeyi güzel güzel, küçük küçük yaptım, 2. bezeyi açtım ve kestiğim kareler neredeyse ilk yaptıklarımın 3 katı büyüklüğünde ve şekilleri çok özensiz oldu. 3.bezeyi kullansaydım eminim 4 büyük karede bitirirdim:) Eğer mantı ve sarma gibi sabır isteyen yemekleri yapmaktan sıkılmıyorsanız deneyin, yok ben gibiyseniz hiç tavsiye etmiyorum denemenizi. Birileri denesin, siz sadece tadına bakarak keyfini çıkarın:) Tarifin orjinali ve resimli anlatımı burada.

Malzemeler:

2 yumurta

1/2 cay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı yoğurt

1/2 çay bardağı su

1 tutam tuz

1 çay kasığı karbonatveya 1 paket kabartmatozu

1 çorba kasığı pudraşekeri

1 paket vanılya

1 tatlı kasığı limon rendesi

Un (450 gram kadar kullandım)

Şerbet için:

2 su bardağı su

2,5 su bardağı seker

1 çay kasığı limonsuyu


Kızartmak için:

2 su bardağı sıvıyağ

Yapılışı:

İlk önce şerbeti hazırlayın. Şekerle suyu karıştırıp bir süre kaynattıktan sonra 1 çay kaşığı limon suyunu ekleyin, azıcık karıştırıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Hamur için un hariç tüm malzemeyi karıştırın ve unu yavaş yavaş ilave ederek orta sertlikte bir hamur hazırlayın. 10 dakika dinlenmeye bırakın.

Hamuru tezgaha alın ve oklava/merdane ile yufkadan daha kalın olacak şekilde açın. Küçük karelere kesin. Önce karenin iki ucunu birleştirerek üçgen oluşturun, sonra oluşan üçgenin uzun kenarının iki ucunu ters yöne doğru birleştirin.Kızgın yağda kızartın. Çok çabuk kızarıyorlar dikkatli olun. Kızaran mavişlerinizi iyice soğumuş olan şerbetin içine atın ve biraz beklettikten sonra servis tabağınıza alın.

Afiyet olsun..


2 yorum:

Adsız dedi ki...
27 Ağustos 2009 04:49

Şu mübarek Ramazan günü gözüme nasıl güzel göründüler anlatamam.Ellerine sağlık canım...( Elif76)

yasemincelezzetler dedi ki...
28 Ağustos 2009 14:53

teşekkür ederim.

Yorum Gönder